Boštjan Penko je zadnjo junijsko noč preživel v priporu. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Penko je zadnjo junijsko noč preživel v priporu. Foto: MMC RTV SLO
Penko in Zidar ovadena

Kot je znano, je policija predzadnji dan junija aretirala Boštjana Penka in Ivana Zidarja, ki sta se v tem mesecu večkrat sešla. Ovadba trdi, da Zidar kot osumljenec in Penko kot tožilec. Tistega junijskega dne sta se Zidar in Penko sešla na sedežu družbe SCT Stanovanjski inženiring, kjer ju je prijela policija, noč pa sta preživela v priporu.

Osumljena zlorabe položaja in napeljevanja k temu
Penko je tako osumljen zlorabe položaja, Zidar pa napeljevanja k zlorabi položaja, za kaznivo dejanje pa je zagrožena kazen do pet let zapora, poroča Pop TV.

Penko opozarja, da je kazenska ovadba sramota, uporabiti pa namerava vsa pravna sredstva, da bo zadevi prišel do konca. Ovadena menita, da podlage za kazensko ovadbo ni, saj je tudi preiskovalni sodnik na dan aretacije zavrnil zahtevo za hišno preiskavo, ker je menil, da ni bilo kaznivega dejanja. Kriminalisti so tako lahko Zidarjev avtomobil le zapečatili, preiskati pa ga niso smeli. Zato Penko meni, da gre za konstrukt oziroma novo obliko zlorabe.

Že tretja kazenska ovadba zoper Zidarja
Poleg tega Penko opozarja, da bi pri omenjeni kazenski ovadbi lahko šlo za krivo ovadbo, za katero gre, kadar se nekdo zaveda, da posameznik ni storil kaznivega dejanja, pa vseeno vloži ovadbo.

Za Ivana Zidarja, prvega moža SCT-ja, je to že tretja kazenska ovadba, vpleten pa je tudi v več predkazenskih postopkov.

Oba ovadena sta zoper odgovorne za aretacijo kazenske postopke že sprožila, najverjetneje pa bosta nadaljevala še s civilnim, upravnim in ustavnim postopkom.

A. M.

Penko in Zidar ovadena