Ivan Perič je bil leta 2004 zaradi trojnega umora obsojen na 30 let zapora. Foto: RTV SLO
Ivan Perič je bil leta 2004 zaradi trojnega umora obsojen na 30 let zapora. Foto: RTV SLO
Peter Čeferin
Peter Čeferin je neuspešno zahteval, da bi na sodišču prebrali poligrafske izide testiranja Ivana Periča. Foto: RTV SLO

Peričev zagovornik Peter Čeferin je pred vrhovnimi sodniki zahteval, da odprejo zapečateno kuverto in preberejo izide Peričevega poligrafskega testiranja. Sodniki mu niso ugodili. Dosegel pa je, da so prvič javno prebrali zapisnik poligrafskega testiranja Peričevega strica, Vladimirja Pavlina.

Pavlin se je - na primer ob vprašanju, ali ste vzeli življenje svoji sestri in njeni družini - začel potiti, zvišal se mu je krvni tlak, kar pomeni, da je pokazal specifične odzive pri lažnih odgovorih. A poligrafsko končno mnenje je, da gre šele za drugega verjetnega storilca. Tožilka, ki je to slišala prvič, poligraf zavrača.

Peričev zagovornik zahteva, naj sodišče zasliši hrvaškega patologa, ki trdi, da so bili Rakićevi umorjeni 17., morda 16. avgusta, ko ima Perič alibi, ne pa dan prej. Prav tako želi, da sodišče upošteva priče, ki trdijo, da so Rakićeve videle še 16. avgusta. Čeferin je tudi ocenil izvedensko mnenje kot nekakovostno in nestrokovno ter zahteval izvedensko mnenje tujih strokovnjakov. Namignil pa je še, da je tega dne v Ljubljani nekdo najel avto in ga prijavil na naslovu Huberta Ocvirka ter Silva Pluta in tako sklepal, da gre za nova dejstva, ki nakazujejo, da je storilec kaznivega dejanja lahko tudi tretja oseba.

Periča je Okrožno sodišče marca 2004 zaradi trojnega umora obsodilo na 30 let zapora, sodbi je pritrdilo tudi višje sodišče, a se je Perićev odvetnik pritožil na vrhovno sodišče, ki je odločitev višjega enkrat že delno razveljavilo.