Prvak SD-ja zavrača očitke iz anonimne ovadbe, ki jo je prejela policija. Domnevne nepravilnosti se nanašajo na razpis ministrstva za šolstvo iz leta 2009, ko ga je še vodil prav Lukšič. Foto: BoBo
Prvak SD-ja zavrača očitke iz anonimne ovadbe, ki jo je prejela policija. Domnevne nepravilnosti se nanašajo na razpis ministrstva za šolstvo iz leta 2009, ko ga je še vodil prav Lukšič. Foto: BoBo

S tem v zvezi so bila tudi sredstva namensko porabljena v dobrobit šolskega in raziskovalnega področja. Je pa jasno, da jih nervira javnomnenjska podpora stranki SD.

Igor Lukšič, nekdanji šolski minister o anonimni ovadbi.

Policija potrjuje, da je prejela anonimno ovadbo, a ne razkriva imen. Lukšič pravi, da nepravilnosti ni bilo. Ovadba po poročanju Financ omenjenim očita nepravilnosti pri javnem razpisu ministrstva za šolstvo, na katerem je leta 2009 zmagal projekt "Državljanska vzgoja" Fakultete za družbene vede (FDV).

FDV prejel 700.000 evrov
Nepravilnosti naj bi se dogajale pri razpisu z nazivom Formalne oblike izobraževanja za državljanstvo v multikulturni družbi, ki je bil objavljen 4. decembra 2009. Zmagovalka razpisa je bila Fakulteta za družbene vede, ki je prejela 700.000 evrov sredstev.
Lukšič zlorabil položaj, Pikalo sostorilec?
Lukšiču, ki je tedaj vodil šolsko ministrstvo, ovadba očita zlorabo uradnega položaja, saj naj bi Pikalu in drugim omogočil pridobitev večje premoženjske koristi. Pri tem naj bi kot sostorilca sodelovala Pikalo, ki naj bi pripravljal projekt FDV-ja, in Pertinač, ki je koordiniral razpisni postopek.

V projektu tudi brat in sestrična Igorja Lukšiča
Projekt se je na FDV-ju izvajal pod okriljem Centra za kritično politologijo, ki ga vodi Andrej Lukšič, brat Igorja Lukšiča, pri projektu pa naj bi sodelovala tudi Marina Lukšič Hacin, sestrična Igorja Lukšiča. "Vsi, ki so delali pri projektu, so od tega imeli dokazljive finančne koristi," po navedbah Financ očita ovaditelj.

Na FDV-ju naj bi po navedbah ovaditelja medtem potekala še vzporedna dejavnost, katere namen je bil, da se omeji število mogočih prijav na razpis, da bi bila izbira čim bolj enostavna, še pišejo Finance.

Anonimna ovadba
Na Policijski upravi Ljubljana so za STA potrdili, da so decembra lani prejeli anonimno ovadbo, katere vsebina se nanaša na sume kaznivih dejanj, ki naj bi bila storjena ob podeljevanju sredstev iz javnega razpisa.

Kriminalisti bodo ovadbo proučili. Če bodo podani znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja, bodo izvajali ukrepe v skladu z določili zakona o kazenskem postopku. O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo, so navedli.

Lukšič prepričan, da kršitve zakonodaje ni bilo
Prvak SD-ja in nekdanji minister Lukšič je za STA navedel, da je od omenjenega razpisa minilo štiri leta. Ves postopek je dokumentiran, dokumentacija pa je dostopna na ministrstvu. Zagotavlja, da se z nobenim razpisom posebej ni ukvarjal, prepričan pa je tudi, da nihče izmed sodelavcev, ki so vodili postopke in opravili izbire, ni kršil zakonov in je

ravnal v skladu z najvišjimi standardi dobrih uradnikov.

"Nervira jih podpora SD-ju"
"S tem v zvezi so bila tudi sredstva namensko porabljena v dobrobit šolskega in raziskovalnega področja," je še prepričan Lukšič. Z ovadbo so ga, kot je še dodal, seznanili novinarji, ni pa preverjal, ali dejansko obstaja. "Je pa jasno, da jih nervira javnomnenjska podpora stranki SD," je ovadbo še komentiral Lukšič.

Pertinač pa je za STA pojasnil, da z ovadbo ni seznanjen. Prav tako zatrjuje, da v času omenjenega razpisa še ni bil zaposlen na ministrstvu in tako ni bil vključen v izbirni postopek. Zaposlil se je na začetku leta 2010, po objavi razpisa. Danes je Pertinač sicer državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Pikalo.

Kot vodja projektne enote se je zaposlil konec marca in se z omenjenim razpisom, kot pravi, ni ukvarjal. Pa tudi kot vodja projektne enote se ne ukvarja z vsebino razpisov, je dodal. "Lahko mi očitajo le, da Lukšiča in Pikala poznam," je še dejal Pertinač.

MMC je za odziv zaprosil tudi ministra Jerneja Pikala, na odgovor še čakamo.

S tem v zvezi so bila tudi sredstva namensko porabljena v dobrobit šolskega in raziskovalnega področja. Je pa jasno, da jih nervira javnomnenjska podpora stranki SD.

Igor Lukšič, nekdanji šolski minister o anonimni ovadbi.