Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nekaj podrobnosti je na novinarski konferenci predstavil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi (PU) Ljubljana Martin Rupnik. Med preiskanimi dejanji je izpostavil šest vlomov v župnišča, ki so se zgodili na območju Grosuplja, Ribnice in Ivančne Gorice. Ob tem je poudaril, da po tem, ko so priprli osumljence, ropov župnišč na teh območjih ni bilo več. Vrsta vlomov in velikih tatvin se je zgodila tudi na območju Kočevja, kjer je bilo vlomljeno v trgovino s tehničnim blagom in več gostiln.

V sklopu obsežne preiskave so 12 vlomov in tatvin obravnavali na območju Viča, v središču prestolnice pa so preiskali 11 tatvin, tri drzne tatvine, pet vlomov v gostinske lokale, tri oborožene rope trafik in 10 kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog.

Na območja, na katerih zaznavajo večjo koncentracijo kaznivih dejanj, zato s PU Ljubljana v zadnjem času pošiljajo večje število policistov, ki tam opravljajo poostrene nadzore. Kot je pojasnil Rupnik, so od julija v tem okviru izvedli več kot 1500 različnih postopkov, od ugotavljanja identitete do obravnave prekrškov.

Vse žrtve kaznivih dejanj je Rupnik ob tem pozval, naj o tem čim prej obvestijo policijo. Prav tako je h klicu na 113 ali na anonimno številko 080 1200 pozval tiste, ki sumijo, da so bili priča kaznivemu dejanju.

Tretjino kaznivih dejanj na območju Ljubljane zagrešijo tuji državljani

Na PU Ljubljana v primerjavi s preteklim letom letos opažajo 14-odstotno povečanje kaznivih dejanj. Kot je pojasnil Rupnik, sta dve tretjini vseh storilcev kaznivih dejanj slovenski državljani, ena tretjina pa državljani BiH-a, Srbije, Maroka in Alžirije. Deleži storilcev iz drugih držav so zanemarljivi, je dodal.

Vodja oddelka za državno mejo in tujce v sektorju uniformirane policije Matjaž Kondardi je ob tem poudaril, da se na PU Ljubljana zavedajo tudi "varnostnega tveganja, ki ga pomeni povečano število prosilcev za mednarodno zaščito v nastanitvenih objektih v Ljubljani – azilnem domu na Viču in dveh izpostavah na Kotnikovi in na območju Logatca". Na policiji opažajo, da se prosilci za azil v večjem številu zadržujejo tudi na javnih krajih, predvsem na ljubljanski železniški in avtobusni postaji.

Pri tem je poudaril predvsem pomen okrepljenega sodelovanja z vodstvom azilnega doma in uradom za oskrbo in integracijo migrantov. "Zaradi tega dnevno prilagajamo naloge na varnostno obremenjenih območjih," je dodal.

V Ljubljani na težavna območja poslali več policistov