Zdravilišče v Laškem je končalo v prisilni poravnavi, mali delničarji pa so bili razlastninjeni, kriminalisti pa zdaj preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja. Foto: BoBo
Zdravilišče v Laškem je končalo v prisilni poravnavi, mali delničarji pa so bili razlastninjeni, kriminalisti pa zdaj preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja. Foto: BoBo
Kriminalisti preiskujejo nekdanje vodstvo Thermane

Celjski kriminalisti so v torek v sodelovanju s kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na območju Celja, Maribora in Ljubljane zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti opravili deset hišnih in eno osebno preiskavo.

Zlorabe položaja sta osumljena dva človeka, gre pa za zgodbo, povezano s zdraviliščem Thermana v Laškem. Tam so danes potrdili, da je pri njih potekala hišna preiskava. "V njej smo korektno sodelovali in predali vso potrebno dokumentacijo," so zatrdili.

Kot so sporočili s celjske policijske uprave, naj bi osumljenca kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti to storila od 15. julija 2013 dalje.

Namen slabitve vrednosti družbe
Osumljenca sta po pojasnilih policije z naročitvijo cenitve družbe s celjskega območja, na njeni podlagi pa s spremembo načina vrednotenja z namenom slabitve vrednosti družbe (skupno prek polovice osnovnega kapitala) ustvarila "umetne" pogoje za insolventnost.

S tem sta postopek prisilne poravnave v nadaljevanju predlagala kot enega izmed ključnih ukrepov finančnega prestrukturiranja, da bo v osnovni kapital družbe konvertiran ustrezen delež terjatev upnikov, vse za spremembo lastniške strukture družbe oz. oškodovanje dotedanjih delničarjev.

"Tako sta s cenitvami, spremembo vrednotenja in zlorabo institutov korporacijskega in insolvenčnega prava delničarje družbe oškodovala za ves vložek oz. pravice iz njihovih delnic, tako lastniške kot upravljavske, ki znaša nominalno prek 15 milijonov evrov," so navedli na policiji.

Preiskava bo trajala še kar nekaj časa
Kriminalisti so opravili hišne in osebne preiskave tako v matični družbi, revizijski hiši in drugih deležnikih postopka. Nobenemu niso odvzeli prostosti. Preiskave so potekale tako v zasebnih kot poslovnih prostorih, iskali pa so sledi kaznivega dejanja oz. predmetov, pomembnih za kazenski postopek.

Zbrano dokazno gradivo bo zdaj predmet vsebinske presoje. Glede na količino zaseženih stvari in na druge okoliščine na celjski policijski upravi predvidevajo, da bo preiskava trajala še kar nekaj časa. Ob koncu bodo predstavili potek preiskave in ugotovitve.

Kriminalisti preiskujejo nekdanje vodstvo Thermane