Kocbekov dom na Korošici je  je poimenovan po Franu Kocbeku, pobudniku in organizatorju slovenskega planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kocbekov dom na Korošici je je poimenovan po Franu Kocbeku, pobudniku in organizatorju slovenskega planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Zagorelo je okoli 18.30 v zimski sobi, požar pa se je počasi razširil na preostali del koče. Ob tem so bili lažje poškodovani trije tuji državljani. Gre za žensko z dvema mlajšima otrokoma, je za MMC povedal vodja intervencije pri Prostovoljnem gasilskem društvu Kamnik Blaž Galjot. Vse tri so s helikopterjem prepeljali v Kamnik in nato naprej v ljubljanski klinični center. Drugih poškodovancev ni.

Zaradi teme in težko dostopnega kraja požara - koča leži 1.808 metrov visoko - je bilo gašenje oteženo. Za nameček so bili še zbiralniki za vodo pri koči prazni.
Pomagali tudi gorski reševalci
Na prizorišče je gasilce s prenosnimi črpalkami (devet jih je bilo iz Kamnika, štirje pa iz Luč ob Savinji) trikrat peljal helikopter, pomagalo je tudi sedem gorskih reševalcev. "Gasilci so iz doma odstranili plinske jeklenke, trenutno pa ogenj gori nadzorovano. Vzpostavili smo tudi gasilsko stražo, da se požar ne bi razširil na travo in grmičevje v bližini," je pojasnil Galjot.
Vzrok požara za zdaj še ni znan. Po pisanju spletne strani www.kamnik.info naj bi požar neuradno izbruhnil zaradi neprevidnosti oziroma pomote pri ravnanju z neznano vnetljivo tekočino, za katero naj bi uporabniki koče, v kateri ni bilo običanjega oskrbniškega osebja, pri kuhanju menili, da je voda.

Dom, ki je bil večkrat prenovljen, je poimenovan po Franu Kocbeku, pobudniku in organizatorju slovenskega planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah. Zanimivo je, da je že prvotna koča, ki jo je na tem kraju leta 1876 postavilo nemško-avstrijsko planinsko društvo, leta 1881 pogorela.