Poškodovanka je imela dve rani na glavi in zlomljeno zapestje. Foto: BoBo
Poškodovanka je imela dve rani na glavi in zlomljeno zapestje. Foto: BoBo

V ponedeljek okoli desete ure so za pomoč pri iskanju pogrešane osebe prosili jamarsko reševalno službo, neprofitno organizacijo. Sumili so, da bi lahko padla v jamo Brezno pri cerkvi v Špeharjih. Čez dobro uro se je prvi reševalec spustil v 25 metrov globoko jamo in ugotovil, da je pogrešana res tam in da je še živa, so postopek na Facebooku opisali na reševalni službi.

V brezno se je spustil še en reševalec, skupaj sta ji nudila prvo pomoč. "Vhodno vertikalno brezno jame z dokaj širokim vhodom je globoko okoli 25 metrov, na dnu pa se jama nadaljuje s strmim meliščem, ki je dokaj onesnaženo z različnimi odpadki in vejevjem, kar je poleg neverjetne sreče verjetno tudi pripomoglo k preživetju poškodovanke," so zapisali. Reševanje so sicer otežili večji kosovni odpadki.

Reševalca sta tako morala na robu dvorane očistiti prostor, kamor sta premaknila poškodovanko, jo polegla na transportni vreči in oblekla v jamarski kombinezon, da bi preprečila še večjo podhladitev. Poškodovanka je imela dve večji, krvaveči rani na glavi, pa še zlomljeno roko v zapestju. Zdravnica jamarska reševalka jo je na mestu oskrbela, nato so jo potegnili na površje okoli 14.30.
Pri reševanju je sodelovalo 19 jamarjev.