Slika drugega roparja iz Žabnice pri Kranju. Foto: Policija
Slika drugega roparja iz Žabnice pri Kranju. Foto: Policija
storilec ropa poštarja Žabnica pri Kranju
Slika prvega roparja iz Žabnice pri Kranju. Foto: Policija
Poštar na kolesu
Zaradi raznašanja pokojnin so se že zgodili trije napadi na poštarje (slika je simbolična). Foto: BoBo

Ljubljanski policisti so bili o obeh ropih na območju Ljubljane obveščeni nekaj minut čez 9. uro. Na Podutiški cesti je ropar 36-letnemu poštarju ukradel torbo in pobegnil, vendar ga je poštar dohitel in mu iz rok iztrgal torbo. Po tem dogodku je neznanec pobegnil med bloki neznano kam. Policija išče mlajšega moškega suhe postave, visok je okoli 175 centimetrov in ima svetle lase.

Dokopala sta se do nekaj sto evrov
Na Tugomerjevi ulici sta dva oborožena roparja z motornim kolesom zapeljala do 52-letnega poštarja, mu ukradla torbo, nato pa odpeljala neznano kam. Ukradla sta nekaj sto evrov gotovine.
Na ljubljanski policijski upravi navajajo, da v obeh ropih ni bil nihče poškodovan. O obeh dogodkih so bili obveščeni nekaj pred 9. uro.

Poštar denarja ni imel pri sebi
Je bil pa pri poskusu ropa lažje poškodovan poštar v Žabnici pri Kranju. Tudi v tem primeru se je rop zgodil malo po 9. uri. Osumljena sta dva neznana moška, ki sta pristopila do poštarja in mu na silo odvzela predmete, medtem ko denarja ni imel. Po dogodku sta se z osebnim vozilom Renault Scenic sive barve odpeljala proti Kranju.

Objavljeni sliki roparjev
Kot navajajo na kranjski policijski upravi, ima en ropar kratke rjave lase, oblečen je bil v temne športne hlače in v pulover, modre barve z belimi črtami. Drugi pa ima kratko pristrižene oz. pobrite lase z "irokezo", oblečen pa je bil v modre športne hlače in v siv pulover s kapuco.

Poštar sicer ni prenašal denarja, pač pa je imel pri sebi le knjižico za potrditev prejema pošiljk. Na Pošti Slovenije so zatrdili, da kljub neljubim dogodkom vseeno zagotavljajo nemoteno delovanje delovnega procesa.

Policisti prosijo vse, ki bi kaj vedeli o poskusu ropa ali o storilcih, naj to sporočijo na najbližjo policijsko postajo ali pa pokličejo na intervencijsko številko 113 oz. na anonimni telefon policije 080 1200.

Previdnost pri izplačilu pokojnin
Glede na to, da se v zadnjih dneh pogosto omenja, da bodo danes izplačane pokojnine, ki jih pogosto prinašajo prav poštarji, tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos tudi poziva k previdnosti pri prejemanju in prenašanju denarja.

Tako prejemnike pokojnin kot tiste, ki denar prenašajo (npr. poštarje) Kos poziva, naj bodo zato pozorni na morebitna sumljiva ravnanja ljudi, ki jih ne poznajo in se v tistem času zadržujejo v njihovi okolici. Če posumijo, da bi bilo lahko storjeno nezakonito dejanje, naj o tem takoj obvestijo policijo.

Za varnost namenili dva milijona evrov
Na Pošti Slovenije so pojasnili, da so od leta 2008 naprej uvedli številne dodatne varnostne ukrepe, ki zagotavljajo bistveno višjo raven varnosti. Z nekaterimi dodatnimi ukrepi so tako pripomogli k temu, da policija lažje odkriva posamezne ključne dejavnike ropa.

Med bistvene ukrepe sodi uvedba varnostnih kovčkov, ki ob ropu ali nasilnem odpiranju uničijo vsebino; prav tako so vsa vozila, ki prevažajo vrednostne poštne pošiljke, opremljena s sistemom za sledenje, ki se izvaja prek lastnega nadzornega centra, navajajo na Pošti Slovenije.

Dodatni oboroženi varnostniki
Prav tako posamezne varnostno bolj izpostavljene prevozne linije spremlja oborožen varnostnik, izvedli so še dodatno izobraževanje vseh zaposlenih s področja zagotavljanja varnosti in samozaščitnega ravnanja itd.

Mehanska preventiva
Poleg vzpostavitve lastnega nadzornega centra in nekaterih organizacijskih ukrepov so lani in predlani montirali dodatne mehanske zaščite na varnostno najbolj izpostavljenih poštah na 150 poštnih poslovalnicah, na 200 poštnih poslovalnicah so namestili prek 500 nadzornih kamer visoke ločljivosti, sistem dimnih denarnih pasti pa so namestili v 270 poštnih poslovalnicah.

Prav tako so poštna vozila opremili s sistemi za sledenje in izpeljali postopke za izbor najugodnejših ponudnikov za mehansko zaščito še za dodatnih 50 pošt. Tako lani kot tudi letos bodo za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja namenili več kot dva milijona evrov.

Sistem za uničenje gotovine
Poleg tega je Pošta Slovenije na področju zagotovitve večje varnosti pismonoš uvedla določene organizacijske ukrepe, kot je dostava gotovine v delih. Med možnostmi vzpostavitve ustreznega tehničnega varovanja pismonoš strokovne službe trenutno preizkušajo sistem za uničenje gotovine, navajajo na Pošti Slovenije. Ob tem dodajajo, da so v preteklosti v omejenem obsegu že uvedli tehnični ukrep varovanja pismonoš, a se je izkazal za neučinkovitega.