Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Ti se nanašajo zlasti na izvajanje nadzora nad spoštovanjem prepovedi približevanja, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Izredni nadzor, ki je bil sprožen v povezavi s preiskavo kaznivih dejanj spolne zlorabe, ki naj bi jih zagrešil zdaj že nekdanji ravnatelj ene od gorenjskih osnovnih šol in trener smučarskih tekov, je pokazal, da je kranjska policijska uprava takoj začela intenzivno preiskavo. Odkrili so določene strokovne nepravilnosti pri delu radovljiške policije, zlasti pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približevanja.

Po prejetju končnega poročila nadzora so z ministrstva za notranje zadeve sporočili, da je minister Boštjan Poklukar na podlagi poročila izdal usmeritve in obvezna navodila za odpravo v nadzoru ugotovljenih pomanjkljivosti pri delu policije. Med drugim je generalnemu direktorju policije naročil, da mora vse policiste takoj seznaniti, da so dolžni storiti vse potrebno za zaščito žrtve kaznivega dejanja.

Policiji je bilo naloženo, da mora do konca januarja izdati enotna pojasnila za policiste, zaradi ugotovljenih nepravilnosti pa morajo do takrat izvesti postopke ugotavljanja objektivne in subjektivne odgovornosti policistov na vseh organizacijskih ravneh.

Kot so navedli na portalu 24ur.com na podlagi pridobljenega dokumenta o podrobnostih nadzora, so "policisti ravnali zelo ležerno in v prvih dneh nadzora sploh niso opravljali, so pa prihajali v dneh, ko je bila žrtev na počitnicah. Lagali so o preobremenjenosti in načinu vpisovanja delovnih nalogov. Suma kršitve prepovedi ukrepa približevanja niso ustrezno preverili, nadzornikom pa celo niso hoteli izročiti določenih dokumentov."

Kot so danes sporočili z Generalne policijske uprave, je policija na podlagi ugotovitev izrednega nadzora nad delom policije pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki ga je odredil minister za notranje zadeve, izvedla vrsto ukrepov, zlasti pri izvajanju nadzora nad spoštovanjem ukrepa prepovedi približevanja.

Dodali so še, da je v konkretnem primeru kriminalistična preiskava potekala zakonito in strokovno ter da je bilo v njej ugotovljeno še več kaznivih dejanj, za katera je bila podana kazenska ovadba in v nadaljevanju postopka izrečena obsodilna sodba.

"Obravnava nasilja v družini in drugih nasilnih kaznivih dejanj ostaja prednostna naloga slovenske policije, saj je nasilje nesprejemljivo. Policija ima ključno vlogo pri obravnavi nasilja v družini in zagotavljanju varnosti žrtev, zato smo poostrili nadzor nad preiskovanjem nasilja v družini in nad izrečenimi ukrepi prepovedi približevanja na regionalni in nacionalni ravni," so poudarili na Generalni policijski upravi.