Črna kronika
Prehod za pešce
Nesreča se je zgodila na prehodu za pešce. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Dodaj v

Policija: Na prehodu za pešce pijan zbil mladoletni peški

Vozil je brez veljavnega vozniškega dovoljenja
7. december 2017 ob 11:40
Vipava - MMC RTV SLO, STA

V sredo zvečer je voznik v bližini Škofijske gimnazije v Vipavi na prehodu za pešce zbil dve peški. Izkazalo se je, da je imel v litru izdihanega zraka 1,68 miligrama alkohola, vozil je brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Po podatkih, ki jih je zbrala policija, je 42-letnik vozil osebni avtomobil po cesti iz Podnanosa proti Ajdovščini. Ko je pripeljal v neposredno bližino tamkajšnje Škofijske gimnazije, sta z njegove leve strani čez prehod za pešce cestišče pravilno prečkali dve mladoletni peški.

Voznik je s prednjim delom vozila trčil v njiju, padli sta po vozišču in pri tem dobili telesne poškodbe. Ena je dobila hujše, druga pa lažje poškodbe. Odpeljani sta bili v šempetrsko bolnišnico.

Policisti so 42-letniku odredili preizkus alkoholiziranosti. Ta je pokazal, da je imel v litru izdihanega zraka 1,68 miligrama alkohola (dopustna meja je 0,24 miligrama), zato je bil zoper njega odrejen še strokovni pregled. V postopku je bilo ugotovljeno še, da voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
KosmataPazduha
# 07.12.2017 ob 13:03
za pijance za volanom nebi smelo bit milosti, kar se tilče kazni. Je pa ta vsaj obstal in počakal na policaje.
TIGR
# 07.12.2017 ob 13:00
Najboljša pogruntavščina slovenskega sodstva je t.i. pogojna kazen za voznike oz. strokovno "prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja - Z ODLOŽITVIJO izvršitve".

Pijanček se sodnici zjoka, nato pa iz sodišča na pir...in gasa :-)

Only in Slovenistan
Nemo
# 07.12.2017 ob 12:48
Se sprašujem, če ne obstaja kak seznam oseb, ki jim je bilo odvzeto vozniško dovoljenje. Da bi policija kaj pogosteje pogledala okoli njihovih hiš, če se vseeno prevažajo naokoli.

Ker kaj nam koristijo prometni predpisi, če se kazni bojimo samo tisti, ki peljemo kak kilometer prehitro, pijanci in zadetkoti pa lahko mirno vijugajo po naših cestah.
SamoRes
# 07.12.2017 ob 12:35
V nekaterih državah imajo visoke kazni za prekoračitev hitrosti ali vožnjo pod vplivom alkohola. Ob naslednji ponovitvi jih čaka zapor.
Pri nas so v modi celo polovičke, že tako socialnim problemom ne moreš vzeti nič, bogataši pa se samo nasmehnejo ob smešnih kaznih.
Zaporna kazen, odvzem avtomobila, Slovenca lahko discipliniraš le s strogimi kaznimi to vendar veste.
ElTorro
# 07.12.2017 ob 15:15
Za povzročitev nesreč v pijanem stanju celo prekašamo ameriške
V ZDA ima vsaka zvezna država urejeno drugače. Kaj pravi recimo na temo alkohola za volanom Arizona:
- za vožnjo pod vplivom je pri prvem prekršku kazen najmanj 10 dni zapora
- drugi tak prekršek prinese najmanj 90 dni zapora
- tretji tak prekršek je hujše kaznivo dejanja (felony)
- avtomatski zaseg vozila
- 7 let višje avtomobilske premije (vsaj 37% pribitka)
- zahtevana naprava za preverjanje alkoholiziranosti pred vžigom vozila
- če nekoga pijan ubiješ te čaka kazen okrog 10 let zapora

Res je, močno jih prekašamo pri kaznih....
tupamaross
# 07.12.2017 ob 15:37
"...ma, gospod sodnik, revež je spil dva-tri šnopčka, kar je
olajševalna okoliščina. Gume niso dobro prejele,dokaz
pa je, da se sled zaviranja sploh ne pozna... in vas lepo
prosim za oprostilno sodbo...!"

Zarubiti mu vse premoženje, če ga ima in dekletom plačati
za vse bolečine, predvsem pa psihične, ker nikoli več v
njihovih očeh ne bo nasmeha, pač pa le strah in jim vse to
plačati, po tem pa še 10 let zapora zaradi poskusa umora...
mikic007
# 07.12.2017 ob 15:29
Kolega je vozil s pretečenim vozniškim dovoljenjem, mislim da 2 meseca. Ni opazil, prav tako tega ni opazil policaj ob neki kontroli par tednov prej. Pri drugi kontroli so opazili, odvzem avtomobila, sodnik za prekrške, vse skupaj okoli 800 evrov. Tak je pač zakon za pozabljivost. Uredil je vozniško dovoljenje in plačal kazen.

Na drugi strani imaš ljudi, ki so jim odvzeli vozniško dovoljenje in se jih tretira enako kot nekoga, ki ni pravočasno opravil z birokracijo. Ali je to isti prekršek? Meni se ne zdi. To drugo je naklep kršenja zakona, zraven še pijan, torej bi se moralo tega človeka obravnavati za naklepni poskus umora. Ker eno je, da imaš ti pravico biti na cesti, si trezen in spregledaš. Drugo je, da nimaš pravice voziti, zraven še pijan in spregledaš..
ElTorro
# 07.12.2017 ob 18:03
Rešitve niso v višinah kazni, ampak na preventivi in kulturi naroda

Preventiva predvsem v obliki bistveno večje prisotnosti policije na cestah in bolj pogostih kontrolah.
Tudi višina kazni naredi svoje - če bi za vožnjo pod vplivom alkohola predpisali obvezno 15-dnevno zaporno kazen, in bi policisti bolj pogosto izvajali kontrole, stavim da bi se število pijanih voznikov drastično zmanjšalo.
Gepard007
# 07.12.2017 ob 21:02
A to bo 10 dni pogojno in na poligon ga bojo mal poslali kot je v navadi v naši državi?
Wasabi
# 07.12.2017 ob 20:30
Si pa upam trditi, da je ta človek v takem stanju mnogo manj nevaren kot katerakoli trezna stara ženica pri 85+.

A ni zanimivo, da je ta pijan človek zbil 2 osebi na prehodu za pešce!!!!!!!!!!!, te tvoje tako nevarne ženice pri 85+ pa nobenega niso zbile, še manj pa na prehodu za pešce v bližini šole!!!!
Rui
# 07.12.2017 ob 16:03
Rešitve niso v višinah kazni, ampak na preventivi in kulturi naroda. Vendar žal pa je to dolgotrajen proces, proces generacij....

Pri nas je alkohol "družbeno spremenljiv", čeprav je vzrok za veliko smrti na cestah, ločitev, nasilja v družini, itd. ampak je vsesplošno prisoten, ampak se o njemu pogovarjamo samo takrat ko se zgodi tragedija, drugače ga pa ne vidimo, ravno nasprotno brez njega ne gre pri mladini, pri starših, pri slavjih, sto in en razlog da se nazdravi - z alkoholom.....

To kot do marsikatere stvari v RS tudi do alkohola kot družba nimamo odnosa..... potem pa mislimo da bomo z strogimi kaznimi vse probleme rešili....
mikic007
# 07.12.2017 ob 19:28
Kot je napisal eltorro, vsi stroški so znašali toliko. 28 letniku se ne zdravje ne vid v 2 mesecih nista bistveno poslabšala, dejansko gre za birokracijo. Ampak OK, fant je plačal, tako pač je, mene predvsem moti to, da napaka pri nas stane praktično enako, kot stane namerno kršenje zakona. In ni naključje, da tisti, ki namerno kršijo zakone, tudi največkrat povzročajo hude prometne nesreče. Tale v Vipavi, oni z audijem v Ljubljani, povsod žrtve najšibkejši udeleženci, ki so ravnali pravilno...
mikic007
# 08.12.2017 ob 00:48
Tam je ravnina, omejitev 50, na tleh piše šola, vse je razsvetljeno, celo utripajoče luči so pred prehodom.. Kaj več potrebuješ, da vidiš 2 peški na osvetljenem prehodu? Trezno glavo, in te voznik ni imel. Upravičeno sta lahko domnevali, da bo voznik ustavil, ker bi ju moral videti. A sedaj bomo počakali povsem prazno cesto, da bomo prečkali? Naj mediji končno opravijo svoje delo, raztrgajo povzročitelja in pokažejo vsem, kaj pomeni biti neodgovoren na cesti.
Homer.
# 07.12.2017 ob 21:22
OK, voznik je kriv, ker je bilo na prehodu za pešce, in ker je bil pod vplivom alkohola......

Ampak meni vseeno nekaj ni jasno...
Punci sta prečkali cesto z leve strani voznika.
Torej sta prečkali polovico cestišča in stopili pred avto.
Je bil telefon v roki in nista gledali dogajanje okrog sebe?
Me ne bi presenetilo....

Ko si enkrat polomljen s trajnimi posledicami, ni prav velika uteha, da si imel prednost in da je drugi kriv!
ElTorro
# 07.12.2017 ob 18:05
@Tigr
Kazen res ni 800 EUR, dobiš pa zraven še stroške, ki so povezani z zaplembo vozila in hranjenjem le-tega dokler se sodnik ne odloči, kaj bo z njim.
TIGR
# 07.12.2017 ob 18:48
ElTorro
Se strinjam ampak takšna kazen NI predpisana za zgolj administrativni potek veljavnosti vozniškega dovoljenja...
Preberi 50. člen ZVoz.
SKEpsiS
# 07.12.2017 ob 17:00
Slab nadzor in visoke kazni. Vrnite prometno policijo na ceste, sploh pa za "opojni" december.
TIGR
# 07.12.2017 ob 16:53
mikic007
Ne zavajaj...za zgolj potečeno vozniško je smešna kazen...40eur. Morda je kolega moral opravljati zdravniški pregled, ker nosi očala...potem je druga zgodba. Mislim, da je potem kazen 500eur, nikakor pa ne 800.
50. člen Zakon o voznikih...
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/101703
Skippy
# 07.12.2017 ob 13:02
@SamoRes
kaj zdaj spet nabijaš? Naše kazni so glede tega po višini med TOP5 na svetu. Za povzročitev nesreč v pijanem stanju celo prekašamo ameriške in so po višini zaporne kazni najvišje v Evropi.

In ni tako skrajne države s strogimi kaznimi kot je Slovenija in še kar vedno za rešitev problema ponujaš .... še strožje kazni?
EBEL-Acroni
# 07.12.2017 ob 15:35
Joj voznik ga je v tej situaciji res nasankal, sploh ker je prisoten alkohol. Država ga bo kaznovala kolikor ga bo mogla, kazni so astronomske in vse to pod pretvezo varnosti v prometu. Si pa upam trditi, da je ta človek v takem stanju mnogo manj nevaren kot katerakoli trezna stara ženica pri 85+. Pri nas je tako, če spiješ par pirov si za v zapor, ko pa se kradejo miljarde...nič zato.
Kazalo