Foto: BoBo
Foto: BoBo

Policisti opozarjajo, da je neodgovorna vožnja po reševalnem ali odstavnem pasu nevarna, vozniki pa s tem ogrožajo sebe in druge. S tako neodgovorno vožnjo onemogočajo vzpostavitev reševalnega pasu, z vključevanjem nazaj na vozni pas ali zasedbo reševalnega pasu pa še dodatno zmanjšajo pretočnost prometa.

Z vožnjo po reševalnem ali odstavnem pasu vozniki povečujejo možnost za nastanek prometnih nesreč, ob nesreči pa onemogočajo hitro posredovanje reševalnih ekip.

Na PU Ljubljana tako svetujejo, naj bodo vozniki ob zastojih strpni in naj takoj vzpostavijo reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Neposredno pred oviro, ki zapira en pas, pa je pomembna vzpostavitev t. i. sistema zadrge, saj tako s primerno hitrostjo in varnostno razdaljo omogočijo izmenično vključevanje vozil. Na tak način vozniki prispevajo, da se bo kolona vozil hitreje zmanjšala in bo promet potekal bistveno bolj tekoče.

Zastoji, ki so botrovali neprimernemu vedenju voznikov, so namreč nastali tudi zaradi del na avtocestnem obroču. Za vožnjo po reševalnem pasu je predpisana globa 200 evrov, za vožnjo po odstavnem pasu pa 300 evrov.