Policija je na teren poslala vse razpoložljive kadre. Foto: Policija
Policija je na teren poslala vse razpoložljive kadre. Foto: Policija

Ob poplavah je namreč ostalo zapuščenih veliko objektov, ki so jih lastniki morali zapustiti, prav tako pa je posledično ostalo nezavarovanega veliko premoženja.

Žal se z nezavarovanim premoženjem pojavlja tudi priložnost, da to izkoristijo tatovi. Tako je policija na teh območjih zaznala ljudi, ki so dajali sum, da bodo tam izvedli kazniva dejanja.

Zaradi navedenih pojavov so na prizadeta območja poslali vse razpoložljive kadre, kot so sporočili, se trudijo, da bi zavarovali premoženje ljudi, ki so že tako utrpeli škodo zaradi poplav.

Policisti so za zdaj prejeli le eno prijavo tatvine na od poplav prizadetem območju, a bodo storili vse, da zagotovijo varnost premoženja ljudi, so poudarili.

Pri tem se zahvaljujejo za sodelovanje občanom in drugim intervencijskim službam, ki so v teh dneh prav tako pomagali pri zagotavljanju varnosti in jih obveščali o pojavu sumljivih oseb.

Še vedno pa vse pozivajo, da če opazite ljudi, ki vzbujajo sum, da bi si lahko protipravno prilaščali predmete, o tem takoj obvestite policijo na številko 113.

Sanacija v Medvodah. Foto: Policija
Sanacija v Medvodah. Foto: Policija

Previdno tudi pri sanaciji

Na policiji pozivajo tudi k previdnosti pri čiščenju oz. sanaciji objektov. Poplavljeni objekti so namreč lahko zelo poškodovani, zato ljudem svetujejo, da pred vstopom vanje preverijo stanje stavbe in poškodbe na njej.

Previdnost svetujejo tudi pri ponovnem priklopu električnih naprav, strogo pa odsvetujejo uživanje hrane, ki je bila pripravljena.

Priporočajo tudi, da se pred začetkom čiščenja objektov ustrezno oblečete, saj je voda, ki je poplavila območja in prostore, onesnažena.

"V njej so lahko kanalizacijska voda, odpadki, trupla živali, nevarne snovi, ki različno reagirajo v vodi ali ob stiku z drugimi nevarnimi snovmi, večji predmeti, blato, zato se ob odpravljanju posledic nesreč ustrezno oblecite oziroma zaščitite in se po delu temeljito umijte," so poudarili.

Na policiji sicer odsvetujejo tudi obiskovanje gora, kjer so razmere trenutno nevarne. "Poti so mokre in zelo spolzke. Ponekod so poti poškodovane, možni so odlomi in padanje skal. Neurje je namreč bilo tudi v gorah in je tudi tam pustilo posledice," so poudarili.