Kriminalisti so s pomočjo ameriških kolegov preprečili izvedbo več umorov z orožjem. Foto: BoBo
Kriminalisti so s pomočjo ameriških kolegov preprečili izvedbo več umorov z orožjem. Foto: BoBo

Kot so na novinarski konferenci pojasnili predstavniki policije, je osumljenec iz ZDA v Slovenijo poskušal vnesti dva kosa orožja in strelivo – gre za polavtomatsko pištolo znamke Glock in avtomatsko puško Remington ter več kosov streliva, za katere je plačal okoli 5000 evrov.

Oboje je bilo skrito in zapakirano v mikrovalovni pečici. Pošiljko so na poti v Slovenijo prestregli ameriški varnostni organi in orožje tudi zasegli. O tem so nato obvestili slovensko policijo, ki je na podlagi prejetega obvestila začela intenzivno kriminalistično preiskavo in zbiranje informacij o naročniku ter namenu nakupa tega orožja.

Vse skupaj se je dogajalo v aprilu, ko so kriminalisti po prejetem obvestilu takoj začeli intenzivno preiskavo in izsledili naročnika orožja, ki pa je orožje naročil kar na svoj naslov.

Osumljenca jim je uspelo hitro izslediti, ugotovili so, da je bil njegov namen množični poboj v javni ustanovi, nagib pa maščevanje njemu znanim osebam, čeprav do zdaj v odnosih med osumljencem in potencialnimi žrtvami niso ugotovili kakšnih posebnih okoliščin, a ta del preiskave še ni končan in ga nadaljujejo. "Namen je bil množični poboj oseb v javni ustanovi, obstajajo indici, da so bile možne tudi druge naključne žrtve in dve drugi ustanovi," je pojasnil vodja kranjskih kriminalistov Primož Donoša. "Slovenska policija je v sodelovanju z ameriškimi organi preprečila tragedijo," je poudaril Donoša. V preiskavi so po njegovih besedah poleg klasičnega zbiranja obvestil uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Preprečen strelski pohod

Osumljenec v priporu

Do zdaj zbrana obvestila kažejo na to, da je osumljenec pripravljalna dejanja za strelski pohod izvajal sam. Njegovo prijetje so zaradi visoke stopnje tveganja izvedli policisti specialne enote, pri aretaciji se osumljenec ni upiral. Kriminalisti so v preiskavi zasegli dokaze, ki potrjujejo obstoj utemeljenega suma kaznivih dejanj poskusa nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ter poskusov umorov. Za prvega je predpisana kazen od šestih mesecev do petih let zapora, za umor pa najmanj 15 let, pri večkratnih žrtvah pa celo dosmrtni zapor.

Osumljenega so privedli pred preiskovalnega sodnika pristojnega sodišča, ki je zanj odredil pripor. Policisti so ob tem pojasnili, da ga do zdaj še niso obravnavali.

Več informacij o njem zaradi občutljivosti preiskave niso želeli razkriti, povedali so le, da je osumljeni odrasla oseba. Prav tako niso želeli izdati podatka, koliko potencialnih žrtev se je znašlo na osumljenčevem seznamu, in potrditi, ali držijo neuradne informacije Večera, da naj bi strelski pohod načrtoval neki srednješolec iz okolice Kranja, ki naj bi imel sicer težave v šoli.

Hkrati policija zelo intenzivno izvaja dejavnosti za zaščito potencialnih žrtev in ciljnih ustanov. Ob tem so dodali, da so za morebitno pomoč ali svetovanje na razpolago tudi drugim osebam, ki so povezane z življenjskim okoljem osumljenca, a niso bile predmet načrtovanega napada.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Matjaž Jerkič pa je poudaril, da ima slovenska policija izkušnje s preiskovanjem večkratnih umorov oz. poskusov izvršitve tovrstnih dejanj, v konkretnem primeru pa da gre za situacijo, s katero se do zdaj še niso srečali.

Gre za tako imenovani "amok dogodek", izredni varnostni dogodek, ko eden ali več storilcev z enim ali več predmetov brezciljno ali sistematično ubijejo oz. poškodujejo eno ali več oseb. "Razlogi so različni, gre za psihopatološka stanja ali maščevanje skupnosti, v Sloveniji tipičnega 'amok dogodka', ki bi se zgodil na javnem kraju, nismo obravnavali. Če bi načrtovan strelski pohod izvedel, bi imeli omenjeno situacijo," je pojasnil Jerkič in dodal, da se v policiji usposabljajo tudi za tovrstne primere – tako na preventivnem področju kot za primere, kjer bo treba intervenirati. Izkušnje drugih evropskih držav kažejo, da mora policija v takšnih dogodkih sodelovati z drugimi službami, kot sta nujna medicinska pomoč in gasilci. Zato tudi usposabljanja potekajo v tej smeri.