Akcija je največja v slovenski zgodovini. Foto: MMC RTV SLO
Akcija je največja v slovenski zgodovini. Foto: MMC RTV SLO

Na območjih različnih policijskih uprav preiskave potekajo od zgodnjih jutranjih ur, usmerja pa jih več tožilstev - od specializiranega do kranjskega in koprskega okrožnega tožilstva, je na tiskovni konferenci dejal pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Marjan Fank.
Gre za najobsežnejšo preiskavo v zgodovini Slovenije, je še dejal. Samo v današnji zaključni akciji je udeleženih 350 policistov in kriminalistov, prostost pa so odvzeli 50 ljudem. Trenutno opravljajo okoli 60 do 70 hišnih preiskav, največ aktivnosti pa je na območju Kranja, Ljubljane in Kopra. Na tem območju naj bi neuradno hišne preiskave dopoldne opravili tudi v Šalari pri Kopru in v starem mestnem jedru Izole. V Izoli naj bi po pričanju očividcev kriminalisti enega človeka pridržali.

Pri akciji so - sploh pri vpadih v objekte - sodelovali tudi pripadniki specialne policijske enote. Akcija je bila ocenjena z visoko stopnjo tveganja. Kot je pojasnil Fank, so med preiskavo pridobili informacije, da so posamezni osumljeni oboroženi, nekateri pa so že bili obravnavani zaradi nasilnih kaznivih dejanj.

Domnevna združba je delovala povezano in usklajeno, njena struktura pa po Fankovih besedah potrjuje, da gre za najvišjo raven organizirane kriminalitete v Sloveniji. To je pokazala preiskava, ki traja že od leta 2010. Združba je delovala tako na na Balkanu kot v Evropski uniji, največ aktivnosti pa so policisti zaznali na t. i. balkanski poti.

Fank je potrdil, da naj bi osumljeni trgovali z vsemi mamili, ki so na našem trgu najbolj prisotna - kokainom, heroinom, amfetamini in hašišem. Tudi v današnji akciji so zasegli večjo količino prepovedanih mamil in orožja, je razkril Fank. Mamila so zasegli tudi v tujini, kjer so že prijeli in priprli več ljudi, ki naj bi skrbeli za prevoze, organizirane v Sloveniji.

Preiskava danes poteka samo v Sloveniji, je pojasnil Fank, po njegovih besedah pa naj združba ne bi bila povezana z zadevo Balkanski bojevnik. Preiskava se bo nadaljevala, osumljence pa morajo 48 urah od prijetja pripeljati pred preiskovalnega sodnika.