Povzročitelj nesreče je neposredno pred policijskim vozilom brez zaviranja zapeljal na levo stran vozišča in trčil s sprednjim levim delom v prednji levi del policijskega vozila škoda octavia kombi. Foto: BoBo
Povzročitelj nesreče je neposredno pred policijskim vozilom brez zaviranja zapeljal na levo stran vozišča in trčil s sprednjim levim delom v prednji levi del policijskega vozila škoda octavia kombi. Foto: BoBo
Policija, policijsko vozilo
V prometni nesreči je umrl voznik policijskega vozila. Foto: BoBo
Namerno trčenje v policista

Po navedbah policije sta bila viška policista na nujni vožnji zaradi kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru na Igu. Po Ižanski cesti je nasproti pripeljal voznik osebnega avtomobila, ki je nato namerno zapeljal na nasprotni vozni pas in trčil v službeno vozilo policistov.

"Po prvih podatkih, da gre za klasično prometno nesrečo, se je pozneje ob zbiranju obvestil in ogledu kraja nesreče izkazalo, da gre za kaznivi dejanji umora policista in poskusa umora policista. Klicatelja so policisti pred nekaj dnevi obravnavali zaradi suma kaznivega dejanja nasilja v družini in mu zaradi tega tudi izrekli prepoved približevanja. Danes se je osumljenec odločil, da se za postopke policistov maščuje. Po opravljenem klicu je policijske patrulje v zasedi čakal ob Ižanski cesti, na kateri izogib čelnemu trčenju pravzaprav ni mogoč. Čakal je približno 300 m pred krajem prometne nesreče, v vozilu znamke opel astra. Ko je opazil nasproti vozeče policijsko vozilo na nujni vožnji, je izsilil prednost vozniku, ki je pripeljal za njim in s pospešeno hitrostjo zapeljal naravnost proti policijskemu vozilu. Z veliko hitrostjo je nenadoma in namerno zapeljal na nasprotni vozni pas in čelno trčil v policijsko vozilo," je povedal generalni direktor policije Marjan Fank.

Po sunkovitem trčenju se je policijsko vozilo na travniku prevrnilo na streho, vozilo povzročitelja pa je obstalo na cesti. 33-letni policist voznik je umrl na kraju nesreče, njegov sopotnik pa je lažje poškodovan. Prav tako je hudo poškodovan tudi povzročitelj nesreče.

Kraj nesreče so si najprej ogledali ljubljanski policisti, po potrditvi namernega trčenja pa še ljubljanski kriminalisti. Kraj nesreče so si ogledali tudi preiskovalna sodnica, državni tožilec in izvedenec prometne stroke.

"Dejstvo, da policista, ki sta bila udeležena v prometni nezgodi, z osumljencem nista opravljala postopka zaradi nasilja v družini, zaradi katerega se je osumljenec tudi maščeval, kaže na to, da je bil izključni namen osumljenca, da umori katerega koli policista in ne da se maščuje točno določenemu policistu," pa je v izjavi za javnost še dejal Fank. Pretresenost in sožalje sta policistovi družini izrazila tudi oba policijska sindikata in ministrica za notranje zadeve.

Namerno trčenje v policista