Primož Donoša, vodja kriminalistov, med izjavo za javnost. Foto: PU Kranj
Primož Donoša, vodja kriminalistov, med izjavo za javnost. Foto: PU Kranj

Strelski napad se je zgodil na območju Policijske postaje Škofja Loka, na kraj pa je po klicu žrtve nemudoma odšlo več policijskih patrulj, vodniki službenih psov, policijski helikopter in številne druge reševalne enote, je v izjavi za javnost pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša.

Policisti so kmalu po prihodu na težaven teren v gozdu našli moškega, ki je umrl nasilne smrti, kraj so zavarovali in pozornost nato usmerili v iskanje strelca. Osumljenca umora so izsledili in prijeli v gozdu le nekaj minut pozneje v neposredni bližini, kjer so našli žrtev. Odvzeli so mu prostost, zavarovali kraj in začeli pregledovati teren, na kraj pa sta prispeli tudi dežurna preiskovalna sodnica in dežurna državna tožilka.

Napaden med spravilom lesa

V preiskavi so po besedah Donoše ugotovili, da je bil napadeni 64 let star moški prav takrat s traktorjem v gozdu pri spravilu lesa. Opazil je 52-letnega moškega, ki je z razdalje začel streljati nanj in nemudoma poklical policijo na številko 113. Med pogovorom je policistom povedal, kdo strelja nanj in da ga je že zadel, nato pa se na povratne klice policistov ni več odzval.

Policisti so nemudoma sprožili obsežno akcijo, da bi čim prej našli kličočega in domnevnega storilca. Sodelovalo je večje število policistov, kriminalistov, vodnikov službenih psov in dve posadki z dvema policijskima helikopterjema, je naštel Donoša. Prva posadka je s patruljnim helikopterjem na težje dostopnem kraju locirala iskano vozilo in domnevno osumljeno osebo kaznivega dejanja, v nadaljevanju pa nudila asistenco policistom, ki so opravili prijetje osebe. Drugi, transportni, policijski helikopter je na kraj kaznivega dejanja, zaradi izvedbe prvih nujnih preiskovalnih dejanj prepeljal preiskovalce, so še pojasnili na novinarski konferenci policije.

Novinarska konferenca policije. Foto: PU Kranj
Novinarska konferenca policije. Foto: PU Kranj

Po umoru nadaljeval gozdarska dela

Osumljeni je streljal na žrtev z dolgocevnim lovskim strelnim orožjem in ga dvakrat tudi zadel, takoj po dejanju pa s kraja odšel. Policisti so nato nevarnega osumljenca po temeljitem pregledu območja uspešno izsledili in prijeli v širši okolici najdbe žrtve, medtem ko je takoj po umoru naprej izvajal gozdarska dela.

V okviru kriminalistične preiskave so pri osumljenem v hišni preiskavi zasegli predmete, pomembne za nadaljnji kazenski postopek, pri čemer pa sredstvo storitve umora, strelno orožje, ni bilo najdeno. V nadaljevanju so policisti pri temeljitem pregledu širše okolice kraja kaznivega dejanja našli tudi skrito dolgocevno strelno orožje, za katero utemeljeno sumijo, da je bilo uporabljeno pri kaznivem dejanju.

Donoša je še povedal, da je bila kriminalistična preiskava izredno zahtevna, saj je kraj kaznivega dejanja težko dostopen in na zahtevnem terenu. Dejavnosti gorenjskih policistov v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, policisti vodniki službenih psov, policisti – piloti policijskih letalnikov, policijskimi psihologi, policisti gorske enote, zdravstvenim osebjem in reševalci Gorske zveze Slovenije so intenzivno trajale več dni.

Umor na grozovit in zahrbten način

Na podlagi zbranih obvestil in dokazov je 52-letni moški utemeljeno osumljen, da je izvedel kaznivo dejanje umora po 116. členu Kazenskega zakonika na grozovit in zahrbten način. S kazensko ovadbo je bil včeraj, 10. aprila 2024, priveden k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kranju, ki je zanj odredila pripor.

Za navedeno dejanje umora je predpisana kazen zapora najmanj petnajstih let.