Foto: Policija
Foto: Policija

V četrtek zvečer so pogrešali dva starejša italijanska pohodnika, 73-letno žensko in 79-letnega moškega, ki se dlje časa nista vrnila do Planinskega doma pri Krnskih jezerih. Zato so oskrbniki zaprosili za pomoč reševalce.

Tako so že v četrtek ponoči posredovali gorski reševalci GRS Bovec, ki so ju dehidrirana našli v bližini planine Polje (občina Kobarid). 73-letna ženska je bila zaradi zdrsa in padca poškodovana po levi roki, moški pa ni bil poškodovan.

Reševalci so ju pospremili do tamkajšnje koče, kjer so zaradi neviht oz. neugodnih vremenskih razmer počakali na helikopterski transport do zdravstvene ustanove oz. v splošno bolnišnico na Jesenice. Policijski helikopter je v dolino prepeljal tudi gorske reševalce GRS-ja Bovec.

Letalska policijska enota pa je sredo opoldne na Komni reševala starše s starejšim otrokom, ki so se v nevihti izgubili pri Govnjaškem kuku. Z uporabo vitla so bili v zahtevnih vremenskih razmerah nepoškodovani dvignjeni v helikopter in prepeljani v dolino. Na kraju so bili izmerjeni sunki vetra do 80 km/h.

To je bilo drugo reševanje v sredo zaradi nevihte. Že zgodaj zjutraj je policijska posadka s kamniškimi gorskimi reševalci reševala dve obnemogli pohodnici, ki sta zaradi hudega nočnega neurja obtičali na Malih podih ob Turski gori.

Foto: Policija
Foto: Policija

Opozorila zaradi slabih razmer v gorah

Policija zaradi številnih reševalnih akcij in vremenskih razmer opozarja, da razmere trenutno niso primerne za gibanje v gorah.

"Ob hudem poletnem reševalnem tempu ponavljamo opozorilo in poziv k previdnosti, opremljenosti, informiranosti, ustreznim pripravam in predvsem odgovornosti, ker pohodniki v nevarnost ne spravljajo samo sebe, ampak tudi tiste, ki se vsakič močno trudijo, da bi jim pomagali. Pravilno načrtujte ture, informirajte se o poti, bodite ustrezno opremljeni, preverite vremensko napoved in upoštevajte možnost neviht, ki so v gorah izredno nevarne," so zapisali.

"Glede na izkušnje iz preteklih let so pogosto vzroki nesreč v gorah poleg neustrezne telesne in psihične pripravljenosti tudi pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah," so še opozorili.