Poškodbe ustreljenega policista so zelo hude, ranjen pa je tudi storilec. Foto: BoBo
Poškodbe ustreljenega policista so zelo hude, ranjen pa je tudi storilec. Foto: BoBo
Slovenska vojska, dan SV-ja, 15. 5. 2014
V Slovenski vojski obžalujejo, da je bil v streljanje v Litiji vpleten njihov pripadnik. Vojaška policija pa je bila tako po besedah tiskovnega predstavnika vojske Simona Koreza seznanjena, da je današnji strelec na policista osumljen sodelovanja v različnih kriminalnih dejanjih. Foto: BoBo
Žalostno popoldne v Litiji

Poškodbe ustreljenega policista so zelo hude, kritične. Po do zdaj znanih podatkih je osumljeni storilec pripadnik SV, je v izjavi za javnost dejal pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije GPU-ja Branko Japelj.

Takoj po dogodku je stekla policijska akcija, aktivirali so policijski štab in vse razpoložljive enote, osumljenca pa so našli okoli 19. ure, tudi s pomočjo občanov, je pojasnil Japelj.

Informacija o tem, da naj bi pri streljanju obstajal sum organiziranega kriminala, po do zdaj zbranih podatkih policije ne drži, pravi Japelj. Kot kaže, pa drži informacija, da je bil storilec pred dvema dnema dejansko udeležen pri ropu v ljubljanskih Mostah, je potrdila policija.
Po naših informacijah je osumljeni strelec sodeloval v torkovem popoldanskem oboroženem ropu trgovine s pirotehniko, vojaško ter drugo prostočasno opremo M Shop v ljubljanskem naselju Fužine.
O storilčevem motivu pa za zdaj še ne morejo govoriti, so dejali. Je pa bil v dogodku ranjen tudi sam, saj je drugi policist uporabil strelno orožje in ga med begom ranil.

Potek tragičnega dogajanja
"Policist naj bi pri Cestnem podjetju Litija izvajal kontrolo prometa in ga je po zaustavitvi ustrelil neznani voznik. Policist je ustreljen v glavo in je v smrtni nevarnosti. S kraja je pobegnil osumljenec, oblečen v vojaška oblačila. Uporablja rdeče vozilo, na katerem so ukradene registrske tablice LJ PC 662. Iz Litije je neznanec odpeljal proti Šmartnemu," so zapisali po dogodku.

Radio Slovenija je poročal, da naj bi policija storilca izsledila na območju Gabrovke.

Streljanje pri skladiščih komunalnega podjetja
"Vse se je zgodilo kakšnih 150 metrov stran od krožišča v Litiji, pri skladiščih komunalnega podjetja. Avtomobil ni hotel ustaviti policistom, ko se je pa to le zgodilo, in je policistka, mislim, da je policistka, krenila proti avtomobilu, so iz njega začeli streljati. Nato je drug policist izstrelil šest nabojev proti avtomobilu, ki je krenil proti Šmartnemu," pa je za MMC streljanje na policista opisal očividec.
V policiji dejanje ostro obsojajo
Današnji dogodek, v katerem je bil med opravljanjem svojih nalog hudo ranjen policist, je zavržno dejanje, vredno vsakega obsojanja, je v svojem odzivu poudarila namestnica generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja Tatjana Bobnar.

Kot je ob tem navedla, k sreči takšnih dogodkov v Sloveniji ni veliko. "Kljub tragičnosti današnjega dogodka lahko s polno odgovornostjo javnosti sporočim, da je Slovenija še vedno ena najbolj varnih držav in je zato zaskrbljenost v zvezi s tem odveč," je dodala.

Izpostavila pa je, da kot družba ne smemo privoliti v to, da bi policisti kot varuhi reda in miru postali tarča tovrstnih napadov.

Minister za notranje zadeve v odhodu Gregor Virant pa je v kratkem odzivu zapisal, da je zaradi novice globoko pretresen.

Iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS) so sporočili, da se je - kot so v preteklosti že večkrat opozarjali - ponovno pokazalo, kako nevaren je v resnici poklic policista in v kakšnih razmerah policisti opravljajo svoje naloge.

Storilec ni imel službenega orožja
Odzvali so se tudi v Slovenski vojski (SV), kjer obžalujejo, da je bil v streljanje v Litiji vpleten njihov pripadnik. Potrdili so, da so bili seznanjeni, da zoper njega tečejo določeni postopki, pri teh so tudi sodelovali.

Vojaška policija je bila tako po besedah tiskovnega predstavnika vojske Simona Koreza seznanjena, da je današnji strelec na policista osumljen sodelovanja v različnih kriminalnih dejanjih. Po njegovih navedbah ni imel podčastniških ali častniških činov. Napovedal pa je, da bodo v tem primeru takoj izpeljali disciplinski postopek - zoper take kršitve se po besedah Koreza izrečejo najstrožji disciplinski ukrepi, med katere sodi tudi izključitev iz vojske.

Sicer pa strelec ni imel službenega orožja, tudi v službi ne. Pištola, s katero je danes streljal, ni bila službena, so potrdili v SV.

Tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič obžaluje, da je bil pripadnik Slovenske vojske vpleten v takšen dogodek, še toliko bolj, ker je žrtev policist, torej varuh reda in varnosti v državi.

Vojak ustrelil policista tudi leta 1997
Na Generalni policijski upravi so sicer navedli, da so se streljanja na policiste v preteklosti že dogajala, čeprav niso pogosta. Se je pa v preteklosti zgodil podoben dogodek - leta 1997 je namreč na policijski postaji Kočevje pripadnik posebne enote Slovenske vojske umoril dežurnega policista, nato pa je storil samomor.

Žalostno popoldne v Litiji