Med preiskavo so med drugim zasegli 405 gramov heroina in 954 gramov kokaina. Foto: Televizija Slovenija
Med preiskavo so med drugim zasegli 405 gramov heroina in 954 gramov kokaina. Foto: Televizija Slovenija
Aprila lani so na obalnem območju zaznali povečano ponudbo predvsem kokaina in heroina. Foto: Televizija Slovenija
Koprski kriminalisti prijeli preprodajalce mamil

na Obali in v Italiji prodajali predvsem kokain in heroin.

Koprska policija je začela aprila lani sodelovati s slovenskimi in italijanskimi organi, ko so na obalnem območju zaznali povečano ponudbo kokaina in heroina. Po zaključku kriminalistične preiskave je osumljenih 11 ljudi, osrednja figura združbe pa je 39-letnik iz Kranjske Gore, ki je dobavljal drogo.

Že na samem začetku so identificirali nekaj slovenskih državljanov, ki so večinoma na območju koprske občine dnevno preprodajali manjše in večje količine mamil, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper Dean Jurič. V preiskavi so skupno identificirali in ovadili 11 oseb. Glavni osumljenec, 39-letnik iz Kranjske Gore, je skrbel za nakup večjih količin mamil in jih dobavljal članom združbe z območja Kopra. Za preprodajo v Sloveniji so skrbeli štirje državljani Slovenije in državljan BiH, na območju Italije pa je za distribucijo skrbelo pet Italijanov.

Vsi osumljenci so brezposelni in razen enega brez drugih virov dohodka. Policija je zbrala dovolj dokazov za vsaj 43 kaznivih dejanj s področja proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Kot je pojasnil Jurič, policija predhodno zaradi drog ni obravnavala nobenega od osumljenih razen enega. Čeprav so bili nekateri posamezniki policiji znani, do tega trenutka niso uspeli zbrati dovolj dokazov, da bi ukrepali zoper njih.

Po odločitvi državnega tožilstva so preiskavo zaključili v ponedeljek s prijetjem šestih osumljencev. 39-letnega vodjo so prijeli na območju sv. Antona pri Kopru, ko je čakal na dostavo plačila za dobavljeno drogo. Druge so prijeli na njihovih domovih. Od šestih prijetih osumljencev so tri v sredo privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici, za vse tri pa je bil odrejen sodni pripor. Pet italijanskih državljanov so prijeli že med preiskavo.

Med preiskavo so ugotovili, da se je od obalne združbe oskrbovalo najmanj 21 italijanskih odjemalcev, ki so drogo razpečevali naprej, in sicer predvsem na območju Trsta. Samo za enega od italijanskih odjemalcev so ugotovili, da je med majem in avgustom 2017 od osumljenih kupil več kot kilogram heroina in okoli 140 gramov kokaina.

Koprskim kriminalistom in policistom je uspelo ob prijetju italijanskih odjemalcev drogo tudi zaseči. Skupno so med preiskavo zasegli 405 gramov heroina, 954 gramov kokaina, nekaj gramov hašiša in konoplje, revolver, več naprav za komuniciranje, motorno kolo, ukradeno na ozemlju Italije, in večjo količino gotovine v evrih in švicarskih frankih. Za očitano delovanje v hudodelski združbi je predvidena kazen od enega do 15 let zapora, je še dodal Jurič s PU Koper.

Koprski kriminalisti prijeli preprodajalce mamil