Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na Generalni policijski upravi so potrdili, da v primeru, o katerem so v nedeljo in ponedeljek obvestili javnost, do srede popoldne niso prejeli še nobene prijave oškodovanke. Policija opravlja razgovore, v katerih poskušajo ugotoviti, kdo so morebitne oškodovanke kaznivih dejanj, vendar za zdaj ni bilo pozitivne potrditve.

Policija: Žrtve lahko policistom zaupajo

Na policiji so poudarili še, da lahko žrtve policistom popolnoma zaupajo, saj bodo storili vse, da se kazniva dejanja zoper njih ne bodo ponovila. Na policiji pozivajo vse oškodovance domnevnih kaznivih dejanj, da primere prijavijo policiji, in sicer na najbližji policijski postaji, na interventno številko 113 ali prek e-naznanila kaznivega dejanja. Pozivajo tudi druge osebe, ki imajo informacije o okoliščinah domnevnih kaznivih dejanj, da jih sporočijo policiji, kar lahko naredijo tudi na anonimni telefon policije 080 1200 ali prek anonimne e-prijave. Informacije o prijavi spolnega in drugega nasilja je mogoče dobiti tudi na spletni strani policije. Odzvali so se tudi na očitke o prepočasni preiskavi domnevnih spolnih napadov in zapisali, da lahko preiskovalna dejanja, kot na primer hišno preiskavo, odredijo le, "ko so izpolnjeni visoki dokazni standardi, ki so varovalka pred samovoljnimi posegi policije v pravice ljudi".

S policije so sporočili, da izvajajo vse potrebne ukrepe in zbirajo obvestila ter preverjajo vse informacije o morebitnih sumih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in drugih kaznivih dejanjih. Za zdaj so vse aktivnosti usmerjene v preverjanje verodostojnosti in resničnosti vsebine zapisov na spletu o morebitnih storjenih kaznivih dejanjih, identifikaciji morebitnih žrtev teh dejanj ter potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti.

Policija ne razkriva, za kateri konkreten primer gre, v javnosti pa odmevajo očitki o domnevnih spolnih zlorabah novomeškega kulturnika, ki so se v obliki anonimnih pričevanj domnevnih žrtev najprej pojavili na družbenem omrežju Instagram.

Tudi na Inštitut 8. marec se ni obrnila nobena od domnevnih žrtev

Na primer domnevnega spolnega nasilja, o katerem so mediji začeli poročati po objavi anonimnih pričevanj, so se odzvali tudi na Inštitutu 8. marec in pozvali k oddaji prijav. Kot je v ponedeljek povedala direktorica inštituta Nika Kovač, so žrtvam pripravljeni zagotoviti oporo ter zbrati finančna sredstva za odvetniško oziroma pravno pomoč. Do srede popoldan se v povezavi z omenjenim primerom nanje ni obrnila še nobena domnevna žrtev.

Sorodna novica "Spolno nasilje je velik družbeni problem, ki ga ne naslavljamo dovolj odkrito"

V ponedeljek se je na dogajanje odzvala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je v izjavi za medije izrazila ničelno toleranco do te problematike, tudi v kulturi, in napovedala preverbo morebitnih sistemskih ukrepov.

Z ministrstva so danes sporočili, da ministrstvo za kulturo ni sodelovalo z omenjeno osebo, sodelovalo pa je z društvom Fotopub, ki ga trenutno zastopa ta oseba. Društvo se je prijavljalo na različne redne razpise ministrstva, ki jih to objavlja za podporo kulturnim programom in projektom, izbor projektov pa opravlja področna strokovna komisija.

Fotopub je bil sprejet v sofinanciranje na večletnem projektnem razpisu 2018–2021. V letih 2018, 2019, 2020 in 2021 je prejel sredstva v skupnem znesku 52.800 evrov, in sicer za projekt Festivalpub. V letih 2015 in 2017 se je Fotopub prijavil še na dva razpisa v vrednosti dobrih 4200 evrov. V prvem primeru (leta 2015) kot koproducent, v drugem (leta 2017) kot producent.

Fotopub dolguje še poročilo za en projekt
Skupno je tako Fotopub od leta 2015 naprej z ministrstva za kulturo prejel 57.000 evrov. Finančnih nepravilnosti za zdaj niso ugotovili, za leto 2021 pa izvajalec dolguje še vsebinsko letno poročilo za projekt Festivalpub, za katerega so ga pozvali, naj ga predloži do konca tega meseca, so še zapisali.

Zadnja veljavna pogodba z LokalPatriotom se iztekla 2020
Razmerje do Društva za sodobno kulturo Fotopub je pojasnil novomeški zavod LokalPatriot kot formalni lastnik blagovne znamke Fotopub, vpisan pri Uradu RS za intelektualno lastnino. Kot so zapisali, so zaradi programske konsolidacije leta 2014 več njihovih blagovnih znamk, med njimi Fotopub, predali v upravljanje drugim novomeškim kulturnim producentom. Omenjeno blagovno znamko so v upravljanje predali Društvu ljubiteljev filma Klapa, ki se je pozneje preimenovalo v Društvo za sodobno kulturo Fotopub. Zadnja veljavna pogodba med zavodom LokalPatriot in Društvom za sodobno kulturo Fotopub se je iztekla leta 2020 in sodelovanja niso podaljšali.

LokalPatriot: Predstavljene prakse ostro obsojamo
Dodali so, da ostro obsojajo v zadnjih dneh v javnosti predstavljene poslovne in zasebne prakse zastopnika Društva Fotopub. "V našem zavodu so medkulturni dialog, osebnostni razvoj posameznika, enakost spolov in ničelna toleranca do kakršnega koli nasilja in diskriminacije del naše mladinske in kulturne programske sheme vse od ustanovitve."

Dodali so, da bo, če se izkaže, da so v zadnjih dneh javno izražene obtožbe zoper Društvo Fotopub in njegovega pravnega zastopnika resnične, zavod LokalPatriot v interesu obrambe dobrega imena blagovne znamke Fotopub zoper omenjena uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva.