Novomeški kriminalisti so končali večmesečno preiskavo organizirane kriminalne združbe. Fotografija je simbolična. : MMC RTV SLO
Novomeški kriminalisti so končali večmesečno preiskavo organizirane kriminalne združbe. Fotografija je simbolična. : MMC RTV SLO

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da so 48-letni moški, njegova 45-letna partnerka in 25-letni sin iz Črnomlja v Beli krajini in Novem mestu vzpostavili mrežo odjemalcev prepovedanih mamil, predvsem heroina, kokaina in konoplje. Zbrana obvestila so pokazala, da je 48-letni osumljenec mamila kupoval pri 45-letnem osumljencu iz Črnomlja in pri 23-letnem osumljencu iz Ljubljane, so danes sporočili z novomeške policijske uprave.

Več hišnih preiskav v Črnomlju in Ljubljani

Člani kriminalne združbe so bili pri delovanju izjemno previdni, njihov izključni motiv pa je bil zaslužek, saj so si s preprodajo prepovedanih mamil omogočili lagodno življenje. Preiskava je pokazala, da sta 45-letna osumljenka in 48-letni osumljenec nekaterim odvisnikom, ki so jima dolgovali denar, grozila, da jih bosta ubila ali poškodovala.

Na podlagi odredb sodišča so kriminalisti opravili več hišnih preiskav na območju Črnomlja in v Ljubljani. Pri 48-letniku so našli in zasegli pištolo, posušene rastlinske delce konoplje in več mobilnih telefonov. Mobilne telefone in prepovedano konopljo so zasegli tudi na naslovu 45-letnega osumljenca. Pri 23-letnem osumljencu, ki je v tujini, pa so v Ljubljani našli in zasegli elektronsko tehtnico, na kateri je bila prav tako manjša količina prepovedanega mamila.

Na novomeški policijski upravi so tudi spomnili, da so črnomaljski policisti februarja 2020 že opravili hišno preiskavo na naslovu 48-letnega osumljenca in mu zasegli pet pištol, puško in več kot 700 nabojev. Ugotovili so, da so posamezniki, med katerimi je bil tudi 25-letni sin osumljenca, na družbenem omrežju objavili posnetek, na katerem razkazujejo orožje, uživali naj bi tudi prepovedana mamila. Zaradi suma, da je lastnik orožja kršil določila zakona o orožju, so policisti orožje in strelivo, skupaj z orožnimi listinami, zasegli. Strelivo in orožje so poslali v strokovno analizo, med drugim zaradi suma, da so določeni kosi orožja predelani. Upravni enoti pa so policisti podali pobudo za odvzem orožja.

Med osumljenimi stari znanci policije

Osumljence so v preteklosti že večkrat obravnavali in kazensko ovadili zaradi številnih kaznivih dejanj: 48-letnika zaradi kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, povzročitve splošne nevarnosti in groženj, 45-letno osumljenko zaradi lahke telesne poškodbe, zatajitve in poškodovanja tuje stvari, 25-letnega osumljenca zaradi povzročitve splošne nevarnosti, kaznivih dejanj s področja prepovedanih mamil in prikrivanja, 45-letnika pa poleg kaznivih dejanj s področja mamil tudi zaradi kaznivih dejanj prepovednega prehajanje meje ali ozemlja države.

S kazensko ovadbo zaradi storitve več kot 90 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo mamil so 45-letno osumljenko, 48- in 45-letnega osumljenca privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je za vse tri odredil pripor. Za omenjena kazniva dejanja so kriminalisti ovadili še dve osumljenki in osumljenca z območja Ljubljane in 25-letnega osumljenca iz Črnomlja, ki so sodelovali pri dobavi oziroma preprodaji mamil.