Foto: Policija
Foto: Policija

Štirje osumljeni člani kriminalne združbe, državljani Srbije, stari 21, 29, 40 in 41 let, so po ugotovitvah policistov neprijavljeni prebivali v stanovanjski hiši v okolici Krškega, ki so jo vzeli v najem, in v njej v več prostorih gojili, sušili in pakirali prepovedano mamilo.

Policisti so med preiskavo zasegli 281 rastlin konoplje in okoli 15 kilogramov posušenih rastlin konoplje. Prav tako so zasegli vso opremo za gojenje, tehtnice in več mobilnih telefonov.

Med preiskavo so policisti ugotovili, da so osumljeni kradli električno energijo – v prirejenih prostorih, v katerih so ustvarili idealne možnosti za rast konoplje, so za delovanje grelnih, svetilnih in drugih električnih naprav (luči, ventilatorji, črpalke, kaloriferji itd.) potrebovali večjo količino električne energije, zato so izvedli nezakoniti odjem na glavnem kablu električnega voda, pojasnjujejo na Policijski upravi Novo mesto.

Glede na ugotovljene izgube električne energije in najdbo predmetov in drugih dokazil, ki dokazujejo dalj časa trajajoče gojenje prepovedane droge v prirejenih prostorih, so kriminalisti ugotovili, da so člani kriminalne združbe v letu 2023 proizvedli najmanj 60 kilogramov prepovedane konoplje, za katero so na ilegalnem trgu pridobili najmanj 120.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da je bila kriminalna združba hierarhično urejena, posamezniki v njej pa so imeli natančno določene vloge. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu Kazenskega zakonika so osumljence privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v Krškem. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper vse osumljence odredil pripor.

Za omenjeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od enega do desetih let.