Iz poslovalnice NLB-ja v Straži pri Novem mestu sra roparja odnesla 8.300 evrov. Foto: Google Earth
Iz poslovalnice NLB-ja v Straži pri Novem mestu sra roparja odnesla 8.300 evrov. Foto: Google Earth
Policijski trak
Tretjega osumljenca iščejo z mednarodno tiralico. Foto: BoBo
Policija uspešno preiskala rope

Kot je pojasnil vodja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto France Božičnik, sta 11. aprila dopoldne zamaskirana roparja vstopila v poslovalnico NLB-ja v Straži pri Novem mestu. Eden izmed njiju je v zaposlene uperil pištolo in od njih zahteval denar. Medtem ko mu ga je uslužbenka izročala, je drugi ropar izmenično uperjal orožje v zaposlene in stranke. Po nekaj minutah sta z 8.300 evri zapustila banko, v bližini ju je z avtomobilom počakal tretji osumljenec. Vsi trije so se odpeljali proti Ivančni Gorici.

Policija je nemudoma začela iskati storilce, na pomoč je priletel policijski helikopter, obveščene so bile sosednje policijske uprave. V preiskavi so ugotovili, da sta dva izmed osumljencev nekaj dni pred ropom pripotovala z avtobusom v Ljubljano, kjer sta najela vozilo. To vozilo so osumljenci uporabili v ropu, nato pa ga še isti dan vrnili in z avtobusom zapustili Slovenijo.

Pri preiskavi kaznivega dejanja so ugotovili, da so osumljenci načrtovali izvedbo še enega ropa, in sicer bančne poslovalnice v okolici Trebnjega. Kot je še pojasnil Božičnik, so v fazi preiskave prosili javnost za pomoč pri identifikaciji storilcev, podatki, ki so jih pridobili, so jim pomagali, da so bili pri preiskavi uspešnejši.

Drugič so udarili v Vipavi
Drugi rop se je zgodil 30. aprila v Vipavi, ko sta zamaskirana osumljenca s pištolo in kladivom vstopila v bančno poslovalnico, je pojasnil vodja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica Marino Pangos. Od zaposlenih sta zahtevala gotovino in s 14.000 evri peš zbežala. V bližini ju je čakal tretji osumljenec in ju odpeljal v bližnji gozd.

Tam sta skrila vse predmete, ki sta jih uporabila v ropu, voznik je medtem z vozila snel ukradene registrske tablice in se mirno odpeljal v Ljubljano. Zvečer je voznik roparja prišel iskat in ju odpeljal v Ljubljano, kjer so prenočili, naslednje jutro pa zapustili Slovenijo, je še pojasnil Pangos.

V tretje jim ni uspelo
V preiskavi so policisti ugotovili, da gre za državljane Bosne in Hercegovine, stare 24, 26 in 28 let. Konec maja so se znova vrnili v Slovenijo in pripravljali nov rop oziroma iskali primerne bančne institucije. 31. maja so 24- in 28-letniku odvzeli prostost, 2. junija pa ju privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanju odredil pripor, je povedal Pangos. Tretjega storilca pa še niso prijeli in je zoper njega razpisano iskanje, izdali bodo tudi mednarodno tiralico.

V Sloveniji manj oboroženih ropov kot v drugih državah
Aleš Kegljevič
iz sektorja splošne kriminalitete je povedal, da je v Sloveniji manj oboroženih ropov kot v drugih državah, pa tudi odstotek preiskanosti je visok. Praviloma je višji od 70 odstotkov, v nekaterih letih celo stoodstoten, je dodal.

V Sloveniji je bilo sicer nekaj več oboroženih ropov finančnih institucij v letih 2013 in 2014, nato pa je število ropov padlo. To Kegljevič pripisuje izboljšavam tehničnega in fizičnega varovanja ter samega poslovanja z gotovino v finančnih institucijah.

Policija uspešno preiskala rope