Poplaz trdi, da z bombo pred Vegradom nima nič. Foto: Policija
Poplaz trdi, da z bombo pred Vegradom nima nič. Foto: Policija

Bojan Poplaz je v današnjem zagovoru zanikal, da bi on izdelal in nastavil bombo. Kot je dejal večinoma živi v tujini in je za Vegrad prvič slišal šele sredi septembra lani, torej po odkritju bombe. Zanikal je tudi tožilčeve trditve, da se je za ravnanje z eksplozivom izuril v francoski tujski legiji, v kateri, je bil, kot pravi le šest tednov in se je naučil le korakati.
Tožilstvo Poplazu očita nedovoljeno proizvodnjo orožja in razstreliva ter prometa z njima in povzročitev splošne nevarnosti, za kar je zagrožena več kot 10-letna zaporna kazen.Tožilstvo trdi, da je Poplaz, ki je že od aretacije v priporu, sam izdelal ročno bombo in jo namestil na vhodna vrata v Vegradu, as o jo bombni tehniki varno odstranili.
Našli več sledi, ki ga bremenijo
Med hišno preiskavo na njegovem domu so policisti našli tudi dve fotografiji Vegrada, zasegli so mu tudi nekaj kosov streliva za dolgocevno orožje, lepilni trak in druge stvari, iz katerih je bila izdelana nevarna naprava. Slabi posnetki varnostni kamer s kraja dejanja sicer ne omogočajo zanesljive prepoznave storilca, vendar so preiskovalci na bombi našli obtoženčeve biološke sledi.

Zaslišali bodo tudi izvedence
Sodišče je danes sprejelo predlog, da se zaslišijo izvedenec balistične stroke Franc Sablič, ki je že pregledal odstranjeno razstrelivno telo z vhodnih vrat Vegrada, ter tehnika, ki sta bombo odstranila. Zaradi primerjave bioloških sledi pa bo zaslišan tudi strokovnjak iz nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Poplazov zagovornik Boštjan Verstovšek je od sodišča zahteval, da kot dokaz izloči posnetke nadzornih kamer, saj naj bi bili posneti na nezakonit način. Sodišče bo o tej zahtevi še odločalo.

Odsedel je že v Nemčiji
Poplaz je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja z elementi nasilja, tako v Sloveniji kot tudi v Nemčiji, kjer je bil leta 1991 zaradi hujših ropov v treh primerih obsojen na 12 let zapora. Osumljeni je tudi vešč ravnanja z razstrelivnimi telesi in njihove prirejene izdelave, saj je bil v francoski tujski legiji.

Osumljenec je iz pripora pisal prijateljem in pri tem ostro zanikal navedbe policije, da ima nasilno preteklost. Po njegovih besedah je bil v Sloveniji kaznovan dvakrat. Priznava pa, da je pred leti desetletje preživel za rešetkami v Nemčiji, vendar trdi, da po krivem.

"Obsojen sem bil, ker naj bi prodal pištolo, s katero so bili storjeni trije ropi. Kot tujcu so mi želeli soditi za sam rop, k sreči pa so bili osumljenci visoki okrog 170 centimetrov, jaz pa sem visok 191 centimetrov," je v pismu zapisal Poplaz. O razlogih, zakaj naj bi nastavil bombo v Vegradu, pa ne piše.

Med prestajanjem zaporne kazni v Nemčiji je Poplaz končal gimnazijo in naredil izpit za elektrotehnika energetika. Štiri leta je študiral filozofijo, dve leti pa elektrotehniko, ki pa je ni dokončal.