Koprski župan naj bi posel vnaprej in brez razpisa obljubil in tudi dodelil Grafistu. Foto: BoBo
Koprski župan naj bi posel vnaprej in brez razpisa obljubil in tudi dodelil Grafistu. Foto: BoBo
Nove ovadbe Popoviča

Ovadeni naj bi s sklepanjem navideznih pogodb skušali prikriti, da se je koprski župan za gradnjo semedelske pešpoti in postavitev luči na Ukmarjevem trgu v Kopru brez ustreznih razpisov vnaprej dogovoril z gradbenim podjetjem Grafist, je za TV Slovenija poročala Eugenija Carl.

Župan in deveterica ovadenih 'pomagačev'
Med ovadenimi so poleg Borisa Popoviča še podžupan Jani Bačič, dva občinska funkcionarja ter vodilni v podjetjih Stavbenik, Komunala in Valprom. Šlo naj bi za verigo, ki je s številnimi mahinacijami skušala zamegliti potek toka denarja od občine do dejanskega izvajalca del podjetja Grafist, ki velja za hišno gradbeno podjetje občine Koper.

Stavbar ponudil "roko in ime"?
Omenjeni investiciji naj bi bili vredni okoli tri milijone evrov, kriminalisti pa naj bi na podlagi zaseženega materiala ugotovili, da je župan posel in denar že vnaprej obljubil Grafistu. Da to ne bi bilo tako očitno, je "roko in ime" ponudilo podjetje Stavbenik, ki je kot podizvajalca najelo dejanskega izvajalca Grafista. V zameno naj bi Stavbenik prejel omenjenih 250 tisoč evrov, pri tem pa nobena izmed obeh investicij ni bila del finančnega in razvojnega načrta občine.

Kriminalisti naj bi še ugotovili, da so dokumentacijo v Komunali ob pomoči svetovalnega podjetja Valprom ponaredili in pozneje prirejali za nazaj.

Popovič je tako osumljen dveh kaznivih dejanj zlorabe uradnih pravic, so potrdili na policiji. Ovadeni trdijo, da vsebine ovadbe ne poznajo, zato je niso želeli komentirati. V Stavbeniku pa zagotavljajo, da niso slamnati graditelji ter da je posel potekal zakonito in transparentno.

Nove ovadbe Popoviča