Županove odločitve so pod drobnogledom. Foto: BoBo
Županove odločitve so pod drobnogledom. Foto: BoBo

Tožilstvo sicer tudi direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in sodnemu cenilcu Rajku Sredniku očita pomoč pri kaznivih dejanjih. Obtožba še ni pravnomočna, saj je obramba nanjo vložila ugovor. Popovičev zagovornik Franci Matoz pa meni, da je obtožba neutemeljena.

Omenjeni posel s prodajo občinskih parcel je bil eden od tistih, ki jih je lani preiskoval Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Po mnenju preiskovalcev NPU-ja in tožilstva je bil sporen že način prodaje podjetju Serming, saj naj bi bilo javno zbiranje ponudb z nekaterimi določili pisano na kožo tega podjetja, pišejo Primorske novice.

Spornih 4,6 milijona evrov
Prav tako ugotavljajo, da naj bi bila cenitev omenjenih zemljišč opravljena v nasprotju z zakonodajo, kar naj bi pripeljalo do bistveno nižje cenitve. Cenilec naj tako med drugim ne bi upošteval, da je bil za omenjeno območje sprejet občinski lokacijski načrt gospodarske obrtne in razvojne cone Srmin, ki je opredelil možnost gradnje poslovnega centra in poslovnega hotela.

Po ocenah izvedencev, ki sta ponovno ocenila vrednost zemljišč in zanje postavila bistveno višjo ceno, naj bi razlika med cenitvami znašala 4,6 milijona evrov, za kolikor naj bi po mnenju tožilstva podjetju, ki je kupilo zemljišče, pridobili protipravne premoženjske koristi.

Podjetju Serming prepoved razpolaganja s parcelami
Tožilstvo je ob zahtevi za preiskavo sodišču predlagalo, da za ta znesek zavaruje premoženje, sodnica pa je izdala odredbo za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem protipravne premoženjske koristi. Podjetju je tudi prepovedala razpolagati s štirimi parcelami v katastrski občini Bertoki. Podjetje Serming se je na njeno odločitev že pritožilo.

Da s cenitvijo ni bilo nič narobe, je pred časom dejal odvetnik Luka Zajc, ki zastopa cenilca Srednika. Da je svoje delo opravil korektno, pa je takoj po hišni preiskavi dejal tudi Srednik, še pišejo Primorske novice.