Koprski župan Boris Popovič trdi, da je preveč bolan, da bi lahko hodil na sodišče. Foto: BoBo
Koprski župan Boris Popovič trdi, da je preveč bolan, da bi lahko hodil na sodišče. Foto: BoBo

Sodnik Julijan Glavina je zato odredil, da mora do naslednjega naroka, ki bo v torek, župana Borisa Popoviča pregledati sodni izvedenec medicinske stroke. Iz županovega kabineta so sicer sporočili, da je Popovič od 2.aprila na bolniškem dopustu.

Zoper Popoviča brez Popoviča
Zoper Popoviča trenutno potekata dve ločeni glavni obravnavi. Decembra lani je na zatožno klop sedel zaradi domnevne zlorabe položaja pri prodaji občinskih zemljišč na Serminu. Pri tem naj bi občinsko blagajno oškodoval za 4,5 milijona evrov, ker naj bi v postopku javnega zbiranja ponudb za občinska zemljišča nezakonito favoriziral družbo Sermin'g. Skupaj s Popovičem sta za pomoč pri zlorabi položaja obtožena tudi direktorica občinske uprave, Sabina Mozetič in sodni cenilec Rajko Srednik.

Kot župan pa naj bi Popovič položaj leta 2003 zlorabil tudi pri organizaciji prireditve Rumena noč. Tožilstvo mu očita, da je za organizatorja prireditve vnaprej izbral podjetje Kisik, nato pa koprski Komunali še naročil, naj račun za čiščenje prizorišča za 5 milijonov tedanjih tolarjev namesto prireditelju pošlje občini.

V to obtožnico je tožilstvo "stlačilo" še eno zgodbo o domnevnih nezakonitosti koprskega župana, in sicer prenos koncesije za mestno kopališče s Popovičevega družinskega podjetja B.P.C. na družbo 13, d. o. o. Obe sojenji sta se v tem in prejšnjem tednu nadaljevali brez župana.

Za Rumeno noč niti obtožnice še ni slišal
V sojenju za Rumeno noč, ki se je začelo konec februarja Popovič še ni stopil v sodno dvorano; ni ga bilo na predobravnalnem naroku, z opravičilom, da je zbolel, se ni udeležil niti začetka glavne obravnave, zato je sodišče sojenje zoper njega začasno izločilo. Tudi na današnjem naroku za Rumeno noč so ga zaman čakali, tudi tokrat naj bi bil razlog za odsotnost hujša bolezen. "Tako napisano zdravniško opravičilo odsotnosti obtoženca ne opravičuje, zato je sodišče o njegovi bolezni poizvedovalo pri podpisanemu zdravniku," je uvodoma povedal predsednik sodnega senata Julijan Glavina. To pa je na noge spravilo Popovičevega odvetnika Luko Zajca, ki je v dokaj gledališkem nastopu predsedniku senata med drugim navrgel, da "očitno uprizarja predstavo za medije".

Hudo bolan ali zavlačujejo?
Predsednik senata je nato sporočil odločitev o sodnem izvedencu. Če bo ta ugotovil, da se je Popovič sposoben udeleževati sojenj, a bo na njih še naprej manjkal, predsednik senata sporoča, da bo za Popoviča »zahteval prisilno privedbo ali pripor«. Glavina je sicer že na prejšnji obravnavi obrambi, ki bi izločala dokaze, očital poskus zavlačevanja. Sojenje v zadevi Rumena noč bo namreč jeseni zastaralo.