Popovič trditev nikoli ni zanikal, temveč jih je še ponovil. Foto: MMC RTV SLO
Popovič trditev nikoli ni zanikal, temveč jih je še ponovil. Foto: MMC RTV SLO

Popovič je leta 2007 v času predsedniške kampanje namreč dejal, da ne podpira kandidata Lojzeta Peterleta, in sicer zato, ker je za šefa volilnega štaba postavil Pogorevca, ki ga je označil kot "največjega negativca v državi, bandita".

Popovič bo moral kazen plačati v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe, poravnati pa bo moral tudi stroške kazenskega postopka. Njegov odvetnik Franci Matoz napoveduje pritožbo.

Popovič sam nikoli ni zanikal omenjenih besed, ampak je pri istih oznakah vztrajal tudi na sodišču.

Matoz: Popovič je bil izzvan
Matoz je med sojenjem sodišče skušal prepričati, da naj upošteva 177. člen leta 2007 veljavnega kazenskega zakonika, ki govori o opustitvi kazni za nekatera kazniva dejanja zoper čast in dobro ime, upoštevati pa ga je mogoče, če je bil storilec izzvan z nedostojnim ravnanjem oškodovanca. Odvetnik se je pri tem skliceval na Pogorevčevo izjavo iz leta 2003, da so "županu že več mesecev dihali za ovratnik, preden smo dokazali sume kaznivega dejanja".

Pogorevc je to dejal, ko je bil še generalni direktor policije, in sicer v času, ko je bil Popovič priprt, a so ga pozneje izpustili.

Sodni senat pa se z Matozovim argumentom ni strinjal, saj so člani menili, da je od Pogorevčeve izjave, ki je sprožila županov odziv, minilo preveč časa.