Poškodovanega jamarja so potegnili iz jame. Foto: Barbara Renčof/Televizija Slovenija
Poškodovanega jamarja so potegnili iz jame. Foto: Barbara Renčof/Televizija Slovenija

Nekaj pred 12. uro je reševalcem po dolgi noči ponesrečenega jamarja uspelo izvleči iz jame. Reševalcem ga je uspelo potegniti skozi zahtevne ožine. "Izvlek do izhoda iz jame je potekal lepo," je za Televizijo Slovenija povedal vodja jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek in dodal, da je poškodovanec kljub vsemu v solidnem zdravstvenem stanju, poškodovan ima komolec in najverjetneje rebra. "Vidi se, da je utrujen in poškodovan, a je veliko večino dela opravil sam, brez tega ne bi mogli. Glede na to, kaj je prestal, je videti dobro," je za Radio Slovenija dejal vodja intervencije Damijan Šinigoj.

V akciji je skupno sodelovalo 48 jamarskih reševalcev. Nočna ekipa je pred samim dvigom meandre v jami širila ročno, s pomočjo baterijskih vrtalnikov, macol, kladiv in dlet, je na novinarski konferenci pojasnil Maks Merela, vodja mednarodne enote v JRS-ju, ki je spremljal poškodovanca.

Po tem, ko se je poškodovanemu jamarju dopoldne počutje izboljšalo in je slabost popustila, so ga lahko pripeli v plezalni pas, s katerim so ga dvigovali iz jame.

Reševalci so morali namreč dopoldne, po celi noči dela, izvlek poškodovanca prekiniti, saj se je njegovo zdravstveno stanje za kratek čas poslabšalo, ob premikih mu je postajalo slabo. Zdravnik je zato odločil, da bi bilo treba jamarja odnesti na nosilih, kar bi čas reševanja podaljšalo celo za dan ali dva je povedal Merela. Ožine v jami bi morali namreč širiti z minsko-eksplozivnimi sredstvi. Na srečo se je jamarjevo stanje nato izboljšalo in so dvig lahko izvedli s plezalnim pasom.

"Jama je stopnjasto brezno, vertikale si sledijo druga za drugo. Tudi vhodni del, v katerem se izvaja končni dvig, je vertikalen," je, tik preden so jamarja potegnili iz jame, za MMC pojasnil Zakrajšek. Poškodovanec je moral nato premagati še kilometer strmega terena od vhoda v jamo do reševalnega vozila.

Po 18 urah iz jame na Kočevskem rešili poškodovanega jamarja

Jamar je bil del skupine, ki je raziskovala jame pri Jelen brdu v bližini Kočevja. Med spuščanjem je padel šest metrov globoko in obležal na globini okoli 160 metrov, je v sredo zvečer sporočila Jamarska reševalna služba. Moški se je med padcem poškodoval, a ni bil v smrtni nevarnosti. Skupina, s katero je bil v jami, mu je ob padcu nudila prvo pomoč.

V jamo so se najprej spustili zdravnik in prve reševalne ekipe, ki so mu uredile bivak, ga oskrbele z grelnimi odejami, s toplo hrano in z vodo, je poročal Radio Slovenija. Hkrati so začeli širiti ožine. "Šli smo v jamo, jo opremili in razbili, kar smo morali razbiti. Zdravnik je prišel do poškodovanca in ga oskrbel. Poškodovanec je počival na topli točki, pod ogrevanim bivakom," je za Radio Slovenija zjutraj povedal vodja intervencije Damijan Šinigoj.

Šinigoj je v sredo zvečer dejal, da je bil jamar tako potolčen in v takih bolečinah, da sam ne bi mogel plezati. Po pregledu zdravnika, ki se je spustil v jamo, so ugotovili, da je šlo za močan udarec.

Policisti zbirajo obvestila o vseh okoliščinah dogodka.