Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Na posnetku je prikazano, kako so moški domnevnega migranta s prozorno folijo privezali na drog ulične svetilke. Pozneje so se z njim posneli tako, da je imel obraz prekrit z majico, za vratom zanko, v rokah pa napis Remigracija, so konec tedna poročali mediji.

Inšpektor sektorja uniformirane policije na PU-ju Ljubljana Ludvik Kastelic je pojasnil, da policija ni prejela nobenega uradnega naznanila ali prijave o nasilju, vseeno pa zadevo temeljito preiskujejo in bodo v prihodnje glede na ugotovitve tudi ustrezno ukrepali. Pri tem poudarjajo, da je vsako zbiranje, organiziranje ali izražanje nestrpnosti in sovraštva na način, kot je prikazan v videoposnetku, nesprejemljivo in vsebuje elemente kaznivih ravnanj.

Poudaril je, da policisti niso obravnavali posilstva v Tivoliju, kot trdijo moški v videoposnetku. Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je nesprejemljivo, je zatrdil. "Vsi, ki organizirajo ali poskušajo organizirati takšen način delovanja, se morajo zavedati odgovornosti, varnostnih tveganj in pa vseh posledic, ki sledijo iz tovrstnih ravnanj," je dejal.

Ljubljana je varno mesto, je prepričan Kastelic. Na območju PU-ja Ljubljana so ustanovili posebno delovno skupino, s katero zagotavljajo še večjo navzočnost na terenu, še posebej na območjih, kjer zaznavajo več kriminalnih dejanj. Po njegovih navedbah se policisti zavedajo dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in nastanitvijo oseb v azilnem domu.

Kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana je letos sicer za okoli osem odstotkov manj kot leto prej, število primerov kriminalitete se ne povečuje in je primerljivo oziroma celo manjše kot v času pred epidemijo covida-19, so na PU-ju Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost. Storilci so v veliki večini državljani Slovenije, med državljani tretjih držav pa prevladujejo državljani z območja Balkana, še navajajo.

Policija bo vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost in odgovornost, so še zapisali. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji tako imenovanih vaških straž zavedati tudi nevarnosti početja. Če bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic, so še zapisali na PU-ju Ljubljana.

Na policiji obsojajo posnetek z družbenih omrežij

Dogodek obsoja tudi predsednica republike

Vsebino videoposnetka je obsodila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot je ob obisku Splošne bolnišnice Novo mesto pojasnila novinarjem, ima ničelno toleranco do nasilja in do brezbrižnosti.

"Mi preprosto moramo na te stvari opozarjati. Vedno se začne z nekim besednim nasiljem, a beseda je kakor kamen, kamor pade, pusti sled. Največja odgovornost za nenasilje je na politiki. Nekultura dialoga se prek medijev širi v vse pore družbenega življenja, in to je tisto, na kar bom vedno opozarjala," je dejala. Pri tem je pozvala vse, ki imajo odgovornost do nenasilja, da se te odgovornosti zavedajo.

Ministrica Andreja Katič. Foto: BoBo
Ministrica Andreja Katič. Foto: BoBo

Tudi ministrica Andreja Katič obsoja posnetek

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je ostro obsodila vsakršno izražanje nasilja ali sovraštva ter t. i. vaške straže oz. podobne oblike samoorganiziranosti, kot je bilo te dni moč zaznati iz spornega videoposnetka.

Kot so sporočili z ministrstva za pravosodje, ustavna pravica do združevanja sega le do tam, ko takšno združevanje ne posega v naloge, ki jih lahko izvajajo zgolj uradni organi oziroma delovanje posameznikov v sklopu tovrstnih združevanj ne predstavlja načrtovanja, pripravljanja, organiziranja ali izvrševanja kaznivih dejanj ali prekrškov.

Pri tem dodajajo, da ne sme biti dvoma, da so za oblastvene naloge, kot je na primer zagotavljanje javnega reda in miru, pristojni le organi oblasti.

Če v posameznih primerih pride do poskusov storitve kaznivih dejanj, na primer do nasilništva po 296. členu kazenskega zakonika in podobno, ali prekrškov, morata ukrepati policija in državno tožilstvo, so še opozorili na pravosodnem ministrstvu.