Pri Novem mestu je izbruhnil požar v predelovalnici odpadkov. Foto: BoBo
Pri Novem mestu je izbruhnil požar v predelovalnici odpadkov. Foto: BoBo
Požar v predelovalnici odpadkov

Direktor in poveljnik novomeškega gasilsko-reševalnega centra Gregor Blažič je povedal, da je na požarišču približno 200 gasilcev oz. vsi razpoložljivi novomeški poklicni in prostovoljni gasilci ter gasilci iz nekaterih okoliških občin. Pri gašenju požara jim pomaga tudi helikopter.

Po njegovih besedah gorijo tako plastični odpadki, predvsem odpadni polivinil, kot tudi lesni sekanci in lesni odpadki, vnel pa se je tudi del sistema s sončnimi celicami.

Gasilci so se zastrupili z dimom
Zaradi dima se je približno deset gasilcev lažje zastrupilo in jim pomaga reševalna ekipa v terenski prikolici za množične nesreče, del vaščanov Zaloga in bližnjih Lok pa so morali zaradi nevarnega dima začasno umakniti. Ker gre za veliko količino odpadkov, gasilci predvidevajo, da bo gašenje trajalo še več ur, je še povedal Blažič.

Približno 500 metrov pred prizoriščem požara v Zalogu je policija zaprla vse dostope do te vasi. Po besedah okoliških domačinov gori samo na območju omenjenega podjetja. Ker v bližnji okolici požarišča ni stanovanjskih hiš, te niso ogrožene, ravno tako pa naj ne bi bila ogrožena človeška življenja.

Požar že pred tremi leti
V podružnici omenjenega podjetja je podoben požar izbruhnil leta 2014, ko so se tam vnele bale z odpadnim materialom, ogenj pa se je razširil ter uničil bager in stroj za drobljenje. Gorelo je tudi leto pred tem, več okoličanov in okoljevarstvenikov pa je že večkrat skušalo opozoriti na ekološko problematiko omenjenega obrata.

Foto: Bobo, RDEG Ivančna Gorica, Jože Žura

Požar v predelovalnici odpadkov