Podjetje Treves v Biču so ustanovili leta 2005. Njegov ustanovitelj je svetovno uspešno podjetja Treves iz Francije, ki je v večinski družinski lasti in so ga ustanovili leta 1836. To kot ključni partner sodeluje v avtomobilski industriji, je družba, ki je specializirana za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije.  Foto: PU Novo mesto
Podjetje Treves v Biču so ustanovili leta 2005. Njegov ustanovitelj je svetovno uspešno podjetja Treves iz Francije, ki je v večinski družinski lasti in so ga ustanovili leta 1836. To kot ključni partner sodeluje v avtomobilski industriji, je družba, ki je specializirana za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije. Foto: PU Novo mesto

Na požarišču je že ogledna skupina novomeških kriminalistov, ki opravlja ogled ter ugotavlja vzroke, in druge službe, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na Policijski upravi Novo mesto.

Požar je zajel celoten objekt, del proizvodnje in pisarniških prostorov je pogorel, zrušila se je tudi streha.

Zaposleni začasno na čakanje

Direktor Trevesa Andrej Baškovič je povedal, da škode še nekaj časa ne bodo mogli oceniti, saj morajo poškodovane prostore pregledati in ugotoviti, ali je še kaj uporabnega.

Kje je zagorelo, še ne vedo. Po Baškovičevih besedah se je požar hitro razširil, dosegel je proizvodnjo avtomobilskih preprog in zvočnih izolatorjev za avtomobile. Zgorel je stari del tovarne, požar pa se v novi del ni razširil.

Pogorela je sicer stavba, ki so jo imeli v najemu od sosednjega podjetja Eurotek, na tej pa je bila manjša sončna elektrarna drugega najemnika. Prek matičnega podjetja v Franciji so imeli vse zavarovano, ker gre za tujo oz. ameriško zavarovalnico, pa se bo ocena škode predvidoma zavlekla.

Glede nekaj več kot sto zaposlenih je direktor napovedal, da bodo morali tiste, ki ne bodo mogli delati, do sanacije in vnovične vzpostavitve proizvodnje poslati na čakanje. Pri vzpostavitvi proizvodnje sicer računajo na nepoškodovani novi del tovarne, kamor bi lahko preselili nepoškodovane stroje. Koliko je teh, sicer še ne vedo, je dodal.

Podjetje zdravo, proizvodnjo nameravajo znova zagnati

Imajo pa srečo, da gre za zdravo podjetje, je poudaril direktor. Lani so dobro poslovali in pri premoščanju epidemiološke krize niso imeli večjih težav. Po požaru pa se ukvarjajo predvsem z iskanjem rešitev, da bi nepoškodovana orodja poslali sestrskim tovarnam po Evropi, ki bi nadomestila njihov proizvodni izpad. Sicer pa nameravajo sanacijo opraviti čim prej in čim prej vnovič zagnati proizvodnjo, je še povedal Baškovič.

Zagorelo sredi noči

Po podatkih novomeške izpostave uprave za zaščito in reševanje je zagorelo nekaj po 3. uri. Aktivirali so celotno trebanjsko gasilsko zvezo. Na kraju je bilo približno 60 gasilcev. Ogrožen je bil tudi plinohram, ki so ga gasilci uspešno zavarovali. Zaradi požara in dima so evakuirali bližnje prebivalce.

Namestnik poveljnika trebanjskih gasilcev Blaž Vozel je potrdil, da so gašenje ovirale nizke jutranje temperature, zaradi katerih je zmrzovala voda na hidrantih. Ta se je razlila po okolici in se spremenila v poledico, poledenelo površino pa so morali posipati s peskom.

Za pomoč so aktivirali tudi prostovoljna gasilska društva Mirna, Šentrupert in Mokronog. Gasilci so požar pogasili in zdaj razkopavajo posamezna pogašena žarišča. Med temi deli bo požarišče nadzorovala požarna straža, je še povedal Vozel.

Lokalna cesta Bič–Veliki Gaber je po podatkih PU-ja Novo mesto pri Biču popolnoma zaprta, obvoz je po regionalni cesti.

Zagorelo tudi v podjetju Riko Hiše

Okoli 2. ure je zagorelo v enem od objektov podjetja Riko Hiše v Ribnici. Gasilci so požar pogasili, policisti pa si bodo kraj ogledali, ko bo varno. Dozdajšnji podatki ne kažejo, da bi šlo za namerno kaznivo dejanje, so sporočili s PU-ja Ljubljana. Do zdaj zbrani podatki kažejo, da ni bil nihče poškodovan.

Uprava za zaščito in reševanje je poročala, da je zagorelo v silosu za žagovino. Ogenj se je razširil na filtre in ostrešje velikosti 12 krat 10 metrov. Požar so pogasili gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Ribnica, Dolenja vas, Nemška vas, Goriča vas, Otavice in Bukovica. Zgorela sta silos in ostrešje objekta.

Požar v podjetju Treves