Nekaj učencev je med vajo skočilo iz 1 nadstropja na blazino, t. i. skočnico. Foto: Spletna stran OŠ Breg
Nekaj učencev je med vajo skočilo iz 1 nadstropja na blazino, t. i. skočnico. Foto: Spletna stran OŠ Breg
Gasilci
Gasilci so učencem predstavljali delo (fotografija je simbolična).
Ptuj: Med požarno vajo zlom hrbtenice

Evakuacijska vaja učencev za primer požara poteka enkrat na leto, je za MMC pojasnil ravnatelj OŠ Breg Milan Fakin. Po njegovih besedah so večino učencev evakuirali iz šole, nekaj pa jih je bilo "ujetih" v učilnici v 1. nadstopju. "Ti naj bi se rešili s skokom na zračno blazino, pri čemer so nam gasilci zajamčili, da gre za varen postopek," je dejal Fakin.

Ena izmed učenk se je nato pri doskoku poškodovala. "Zaradi doslej nepojasnjenih vzrokov je prišlo do poškodbe. Učenka je takoj dejala, da čuti bolečine in takoj ji je bila nudena prva pomoč, nato pa je bila odpeljana v ptujsko bolnišnico," pojasnjuje Fakin.

Dekličino stanje stabilno
Dr. Teodor Pevec iz splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj je za MMC pojasnil, da je učenka dobila hudo telesno poškodbo zloma hrbtenice. "Zdaj je njeno stanje stabilno. Poškodbo smo zamavčili, in ko bo dekle dovolj samostojno pri hoji s pomagali, bo lahko odšla v domačo oskrbo," je povedal Pevec in dodal, da sicer težko napove, koliko časa bo morala poškodovana ostati v bonišnici.

GZS: Uporaba skočnice ni zakonsko prepovedana
Za dodatna pojasnila v zvezi z varnostjo uporabe blazine, t. i. skočnice, se je MMC obrnil na Gasilsko zvezo Slovenije (GZS). Poveljnik Matjaž Klarič je dejal, da uporaba skočnice ni pravno definirana. "Smo pa pred leti podali priporočila, naj se skočnica ne bi uporabljala na samih vajah, ampak le v pravih intervencijah na terenu," je pojasnil Klarič in dodal, da pa je vendarle težko pričakovati na terenu dobre rezultate, če se blazine ne bi kdaj uporabljalo tudi na vajah.

Na vprašanje, kako je v primeru, ko gre za vaje v šolah, na katerih sodelujejo otroci, pa je Klarič dejal, da konkretnega dogodka ne more natančneje komentirati, saj z njim ni bil seznanjen.

Policijka okoliščine dogodka še preučuje
Na kraju dogodka so bili poleg gasilcev tudi policisti, ki so učencem prav tako predstavljali svoje delo. MMC se je za dodatne informacije obrnil na tiskovnega predstavnika PU-ja Maribor. Bartolo Lampret je pojasnil, da policija okoliščine dogodka še preučuje.

Po besedah Katje Pegam iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za šolstvo in šport so bili o dogodku obveščeni. Kraj nezgode si bo po njenih besedah v petek ogledal tudi inšpektor pri šolskem ministrstvu.

Sicer ocenjujejo, da je zadeva v prvi vrsti v pristojnosti inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Tako se bodo z njimi dogovorili glede reševanja primera oz. jim bodo zadevo odstopili v reševanje, je sklenila.

Ptuj: Med požarno vajo zlom hrbtenice