Črna kronika

Poudarki

  • Izvedenec psihiatrične stroke Branko Brinšek je ugotovil, da je bil obtoženi v času kaznivega dejanja neprišteven zaradi osebnostne motnje in odvisnosti od drog
Metelkova
V požaru je nastalo za 50 tisoč evrov škode. Foto: TV SLO

Dodaj v

Požigalec kluba Jalla Jalla zaradi neprištevnosti napoten na zdravljenje

Oškodovanci so se odrekli odškodninskim zahtevkom
9. november 2018 ob 10:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ljubljansko okrožno sodišče je 25-letnika, ki je junija letos požgal klub Jalla Jalla v ljubljanski avtonomni kulturni coni Metelkova mesto (AKC), poslalo na obvezno zdravljenje v psihiatrični ustanovi. Do pravnomočnosti sodbe bo ostal v priporu.

Tožilstvo 25-letniku očita povzročitev splošne nevarnosti, saj je 6. junija okoli 3.15 zanetil požar pred vhodom v lokal Jalla Jalla na Metelkovi. Na lesenem podestu je zažgal smeti, med katerimi je bila tudi plastika. Ogenj se je razširil in uničil lokal ter zajel streho sosednje stavbe.

Izvedenec psihiatrične stroke Branko Brinšek je ugotovil, da je bil obtoženi v času kaznivega dejanja neprišteven zaradi osebnostne motnje in odvisnosti od drog. Sodišče mu tako ni moglo izreči zaporne kazni, zato ga je po predlogu tožilstva napotilo na psihiatrično zdravljenje in varstvo v zdravstvenem zavodu. "Želim spremeniti sebe in svoje življenje. Zdravil se bom in naredil vse, da se rešim drog in vsega, kar pride zraven," je po poročanju Dela na sodišču v četrtek dejal 25-letnik.

Pred izrekom sodbe je obtoženega zaslišal sodnik Martin Jančar. Zaslišal je tudi izvedenca psihiatrične stroke in predstavnico oškodovancev iz kluba Jalla Jalla Andrejo Boršič. 25-letnik je povedal, da je želel povzročiti le manjšo škodo na vratih. Kot je dejal, je bil jezen na najemnike lokala. "Ko pa se je ogenj razširil na lokal, me je zgrabila panika. Pri sebi tudi nisem imel telefona in sem odšel s kraja, v smeri prve gostilne, da bi poklical policijo," je po poročanju Dela zatrdil obtoženi.

25-letnik že pred požigom grozil
Pred izrekom ukrepa so na sodišče prišli tudi trije oškodovanci, ki so se že vnaprej odpovedali premoženjskopravnim zahtevkom. Največjo škodo v vrednosti 50.000 evrov so utrpeli v klubu Jalla Jalla, kjer jim je požar uničil vse. Po besedah Boršičeve si za obtoženega želijo, da se pozdravi oziroma poišče pomoč. Ob tem pa je po navedbah časopisov opozorila, da jim je 25-letnik grozil že pred požarom. Med drugim je tudi grozil s hladnim orožjem. Po poročanju časopisov se je obtoženi sicer vrnil na Metelkovo že dva dni po požaru, ko so ga spustili s psihiatrične klinike. Takrat se je hvalil, da je lokal požgal in grozil, da jih bo ubil.

Predstavnica oškodovancev je sprejela njegovo opravičilo za vse, kar je naredil. Okrožni sodnik pa mu je položil na srce, naj ima ves čas v mislih to, da so mu oškodovanci odpustili zelo visok znesek, ki bi ga lahko uveljavljali, in da naj upošteva njihovo željo ter se na Metelkovo vrne šele, ko bo stoodstotno prepričan, da se ne bo zapletel v konfliktne situacije, še poročajo mediji.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Janko1973
# 09.11.2018 ob 13:00
Zapret celotni objekt, podret do tal in urediti parkirišče.
Rasta75
# 09.11.2018 ob 11:16
Do naslednjega druženja v Lepeni bo že "ozdravljen".
frgo
# 09.11.2018 ob 12:53
Kitajski način zdravljenja v trdim delom delovnem taborišču za zadrogirance bi takemu še najbolj koristil.

Zdaj ga bojo pač demokratično zdravili z metadonom in kmalu bo nazaj na stari poti.
Wasabi
# 09.11.2018 ob 15:07
Zapret celotni objekt, podret do tal in urediti parkirišče.

Tega ta osebek ne zna, če je bolan.
Mimobeznik
# 09.11.2018 ob 13:34
Likovnik oz. kulturnik, ki ga svet ne razume.
Nikolaj
# 09.11.2018 ob 22:24
Ta tip ne bo nikoli ozdravel.
Najboljše zdravilo bi bilo prisilno delo s katerim bi povrnil škodo.
Ta oseba ni neprištevna, je le hudobna.
kislec
# 09.11.2018 ob 19:39
A lahko kot reden pijanec računam na to, da če bom - nabit do daske - koga povozil do smrti, bo izvedenec psihiatrične stroke ugotovil, da sem bil v času kaznivega dejanja neprišteven zaradi osebnostne motnje in odvisnosti od alkohola in mi sodišče tako ne bo moglo izreči zaporne kazni...

Potlej pa (prosto po Janiju Kovačiču): " Jest grem gor na Škofelco, čeprou sm že kšnga ubou...
slovannn
# 09.11.2018 ob 17:48
Zanimiva zgodba, čudna pravljica. O škodovanci so se odpovedali premožensko pravnim zahtevam, zanimivo. Le zakaj???? Prvič so se zavedali, da povzročitelj nič nima in nikoli nič ne bo imel, zdravljenje je pa tako in tako farsa. Drugič, pa so se odpovedali nečemu kar sploh niso imeli in je bila državna, mestna lastnina in jim bomo škodo poravnali iz davkoplačevalskega denarja. Sicer se na Metelkovi odvija malo gospodarstvo z mnogo udeleženci, droga menja lastnika, finančno poslovanhe v gotovini, računov se ne izdaja.
wooly peter
# 09.11.2018 ob 15:42
Nobene škode.
Vongobongo
# 10.11.2018 ob 08:35
slovannn

Aja pa nobenega davkoplacevalskega denarja nebojo dobili ;) Bodo kr sami placal ;p
Vongobongo
# 10.11.2018 ob 08:31
slovannn

Metelkova ze dolgo ni vec drzavna ;)
astro
# 09.11.2018 ob 17:59
Požig je bil del "edinstvenega prostorskega in socialnega eksperimenta".
Eksperiment je uspel!
Kazalo