Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na PU-ju Ljubljana opozarjajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani.

"Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektroslužbe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo," so tatvine opisali ljubljanski policisti, ki so septembra obravnavali štiri primere tovrstnih tatvin.

"V tem mesecu smo opazili, da so tudi storilci prilagodili svoje ravnanje trenutni situaciji in se začeli predstavljati kot osebe, ki so prišle razkužit objekt zaradi možnosti okužbe s koronavirusom," so še opozorili.

Ob tem svetujejo, da naj bodo nenapovedani obiskovalci ves čas pod nadzorom in da naj jih brez potrebe ne vabijo v prostore.

Vedno zahtevajte izkaznico ali delovni nalog

"Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ..., svetujemo, da vedno zahtevate na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog oziroma pokličejo podjetje, v imenu katerega se predstavljajo. Ob tem bodite tudi pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) in vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). Če ste v dvomu, ali ne gre morda za goljufa, je priporočljivo takšno osebo tudi odsloviti," svetujejo policisti.

"Ker so praviloma oškodovanci starejše osebe, njihovim svojcem svetujemo, da se o omenjeni problematiki z njimi večkrat pogovarjajo in jih opozorijo na previdnost, ter možna preventivna ravnanja," dodajajo.