Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Tudi to poletje na območju Policijske uprave (PU) Koper pogosto zaznavajo raznovrstne tatvine, med njimi tudi tatvine na plaži, je pred časom navedel pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na PU-ja Koper Dejan Grandič. Problematika je sicer po ugotovitvah policije po obsegu primerljiva s prejšnjimi leti, je dodal.

Na splošno je poletje obdobje, ko smo bolj sproščeni, tudi obisk turističnih krajev je večji, zato policija svetuje samozaščitno ravnanje in pozornost na predmete, ki jih prinašamo s sabo ali puščamo za seboj, je opozoril Grandič.

"Z vrednejšimi predmeti se pač ne hodi na plažo, vrednejši predmeti se ne puščajo na vidnih delih vozil. Ko zapuščamo stanovanje, se hiša zapre, zaklene. V primeru pojava določenih sumljivih oseb, vozil, ki nekako izstopajo z nekega območja, pa je zelo koristno, da take podatke tudi javimo policiji," je Grandič delil nasvete za mirnejše počitnice.

Na PU-ju Koper točnih statističnih podatkov o tovrstnih dogodkih nimajo, poleg tega pa se je letošnja turistična sezona v pravem pomenu besede šele dobro začela, zato tovrstno zbiranje statističnih podatkov ta trenutek še ne bi izkazovalo nikakršne realnosti. Kot so dodali, pa se med vsako turistično sezono s prihodom večjega števila tako slovenskih kot tujih gostov poveča tudi število prekrškov in kaznivih dejanj, predvsem tatvin ter kršitev javnega reda in miru. Policija zato vsako leto tako domačine kot tudi obiskovalce opozarja, naj predvsem poskrbijo za samozaščitno ravnanje.

Redke tatvine na portoroški plaži

Ena najbolj priljubljenih plaž v slovenski Istri je centralna plaža Portorož, kjer pa "kljub izjemni obiskanosti letos nismo imeli še niti ene tatvine, lani in predlani pa štiri do pet v celotni sezoni", so navedli v Okolju Piran, ki plažo upravlja. Tarče zmikavtov so sicer tako domači kot tuji obiskovalci, v večini primerov pa so jim ukradli mobilne telefone in denarnice.

Za večjo varnost na plaži sicer obiskovalcem centralne plaže z najemom senčnika ponujajo tudi možnost najema sefa. Za to možnost se odloči približno 60 odstotkov gostov, so še pojasnili v Okolju Piran.