Foto: MOP
Foto: MOP

Pravosodni minister Marjan Dikaučič je po poročanju 24ur.com osumljen storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin. Osumljen naj bi bil kot odgovorna oseba družbe BGA in družbe Prevozi Žižek, d. o. o., ki je v stečaju.

V kazenski zadevi proti ministru za pravosodje je, kot poroča 24ur.com, okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti avgusta 2019 tožilstvo BiH-a zaprosilo za mednarodno pomoč. Tožilka je avgusta 2020 vložila zahtevo za preiskavo na murskosoboškem sodišču, ki pa še ni uvedena.

Marjan Dikaučič naj bi bil osumljen kot odgovorna oseba družbe BGA s sedežem v Gornji Bistrici in družbe Prevozi Žižek, d. o. o., ki je v stečaju. V predkazenskem postopku naj bi ugotovili, da se je družba Prevozi Žižek izognila plačilu davka na dodano vrednost pri prodaji blaga družbi BGA.

Z lažno dokumentacijo o preprodaji blaga naj bi prikazali, da je bilo to prodano v drugo državo, in sicer družbi WEST Alpine, d. o. o., iz Hrvaške ter da ga je družba BGA po preprodaji kupila od družbe West Alpine Gmbh Leipzig iz Nemčije.

Zaradi izognitve davčnim obveznostim naj bi bil državni proračun tako oškodovan za 52 tisoč evrov.

Na tožilstvu so za 24ur.com potrdili, da so 25. 8. 2017 prejeli kazensko ovadbo finančne uprave (Furs) zoper Marjana Dikaučiča zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve.

Dikaučič zavrača očitke

"Za omenjeno očitano dejanje sem leta 2019 vso dokumentacijo predal Policiji, v lanskem letu pa sem bil zaslišan na sodišču. Ker gre za evidentno ponarejanje mojega podpisa na dokumentih, sem sodišču tudi predlagal, da avtentičnost podpisa preveri grafolog. Sam ničesar ne skrivam, vsa dokumentacija je pri pristojnih organih, ki jim zaupam in verjamem, da bodo svoje delo opravili korektno," se je za MMC odzval minister Dikaučič.

Pravosodni minister osumljen davčne utaje