Otroci o medsebojnem nasilju neradi govorijo, saj se bojijo posledic. Foto: BoBo
Otroci o medsebojnem nasilju neradi govorijo, saj se bojijo posledic. Foto: BoBo
Pretep v osnovni šoli

Devetošolca naj bi napadel 22-letni fant in ga močno udaril v glavo, tako da je deček obležal na tleh. Pozneje so ga s počeno arkado in izbitim zobom odpeljali v bolnišnico. "Trije učitelji so takoj stekli ven, ta čas so napadalci pobegnili, dečka smo oskrbeli in ga prepeljali v zobno ambulato," je za TV Dnevnik naše televizije pojasnjevala ravnateljica šole Lučka Lazarev Šerbec.

Neuradno naj bi napad organiziral eden izmed učencev, ki so ga vrstniki zbadali in se nad njim fizično izživljali, je poročal Timotej Seminič, ravnateljica pa pravi, da učitelji in starši pred dogodkom niso vedeli, kaj se dogaja, zato so šele zdaj začeli raziskovati.

Učenec je imel veliko drugih možnosti
Predsednik sveta staršev, Zoran Turk, je prepričan, da bi moral prizadeti učenec o tem, kar se mu dogaja, obvestiti učitelje, ravnateljico ali pristojne strokovne službe. Lahko bi se obrnil tudi na šolskega mediatorja, pravi in dodaja: "Nedopustno pa je, da neki mladenič prevzame stvari v svoje roke. Da pokliče združbo s točno določenim namenom ustrahovanja, obračunavanja. To storijo in pobegnejo."

Boljša osvetlitev, večja varnost?
Otroci o medsebojnem nasilju neradi govorijo, saj se bojijo posledic. Če bi šola imela varnostnika, se pretep ne bi zgodil, je prepričan Turk, ki ob tem še dodaja: "Zaradi sredstev si šola ni mogla privoščiti, da bi imela varnostnika." Sredstva po njegovih besedah priskrbi občina ali ministrstvo za šolstvo, in ker jih ni, bo šola za boljšo varnost poskrbela le z dodatnim videonadzorom in osvetlitvijo.

Pretep v osnovni šoli