Tožilstvo je vloženo obtožbo spremenilo v predlog za izrek varnostnega ukrepa. Foto: Pixabay
Tožilstvo je vloženo obtožbo spremenilo v predlog za izrek varnostnega ukrepa. Foto: Pixabay

"Glede na zadnje prejeto izvedensko mnenje smo prvotno vloženo obtožbo spremenili v predlog za izrek varnostnega ukrepa," je za Delo pojasnila vodja koprskega tožilstva Barbara Milič Rožman.

Zagovornik 36-letnika Gorazd Gabrič je predlagal postavitev tričlanske komisije za izvedenska mnenja, ki bi se po njegovem mnenju morala opredeliti že glede temeljnega vprašanja, ali se je obdolženi sploh sposoben izreči o krivdi. Za postavitev komisije se je sodnica odločila po januarskem naroku. Komisija za izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete je zdaj očitno ugotovila, da je bil neprišteven.

Če mu bodo izrekli varnostni ukrep, bodo smeli tega na mariborski enoti za forenzično psihiatrijo izvajati največ pet let. Obdobje hospitalizacije v socialno-varstvenem zavodu mu sicer lahko podaljšajo, vendar le na podlagi zakona o duševnem zdravju, če bodo za to obstajali zdravstveni razlogi.

Dvojni umor se je v vasi Lukovec pri Štanjelu zgodil 20. marca, ko je tedaj 35-letnik z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.