Kudićevo podjetje Maxicom državi dolguje 20 milijonov evrov. Foto: BoBo
Kudićevo podjetje Maxicom državi dolguje 20 milijonov evrov. Foto: BoBo

Kudić je namreč v ponedeljek preklical pooblastilo odvetniku, nova odvetnica pa potrebuje čas, da se na rok pripravi. Podjetje Maxicom je sicer v stečaju, državi pa dolguje več kot 20 milijonov evrov.

Kudić je obtožen davčne utaje in pranja denarja, na podlagi fiktivnih poslov med več povezanimi podjetji pa naj bi oškodoval državni proračun za nekaj več kot pet milijonov evrov.

Kudić je ustanovil več podjetij, ki naj bi jih nato preprodajal med seboj, lastništva pa prenašal na Ciper. Po neuradnih informacijah naj bi prek več podjetij neupravičeno zahteval vračilo DDV-ja za 30 milijonov evrov, vendar pa naj bi Davčna uprava RS (Durs) to zahtevo zavrnila.

Preimenovanja, preprodaje, selitev na Ciper
V ospredju spornih poslov naj bi bila družba Amtel, ki jo je leta 2006 ustanovilo podjetje Maxicom. Sprva se je sicer imenovala Maxicom Gradnje, prvo leto po ustanovitvi pa naj bi ustvarila za več kot pet milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in izdala za prav toliko računov za storitve.

Leta 2008 je bila družba prodana in preimenovana, leta 2011 pa je bila na zahtevo Dursa poslana v stečaj. Kudić je leta 2010 lastniško izstopil iz krovne družbe Maxicom in jo prenesel na ciprsko podjetje Encilova Holdings, družba pa je bila pozneje še nekajkrat prodana.

Javnosti je postal Kudić znan leta 2011 zaradi policijske preiskave njegovih podjetij zaradi suma davčne utaje, ponovno pa je stopil v ospredje prejšnji mesec, ko je Durs prvič javno objavil seznam davčnih dolžnikov. Maxicom se je pojavil na vrhu seznama neplačnikov.

Kantareviću "vikend kazen"
Kot Kudićev pomočnik pri pranju denarja je bil obtožen Adnan Kantarević, ki pa je danes krivdo priznal. Ljubljansko okrožno sodišče mu je prisodilo desetmesečno alternativno prestajanje kazni in plačilo denarne kazni, 15.000 evrov. Prav tako mora vrniti 24.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Tožilstvo je zahtevalo vračilo 193.000 evrov.

Sodnica Dejana Fekonja je ob izreku kazni Kantarevića opozorila, da bo prestajanje zaporne kazni odvisno predvsem od njega. Čez teden bo lahko živel doma in še naprej opravljal svoje delo, proste dneve pa preživljal v zaporu. "Ker ste oče dveh otrok in ker upam, da vam kaj takega ne bo več padlo na pamet," je poudarila sodnica.