Stanku Omerzuju na mariborskem okrajnem sodišču že nekaj časa sodijo zaradi obtožb o zalezovanju ženske iz Slovenske Bistrice, a se je doslej z različnimi manevri izmikal narokom.  Foto: Pixabay
Stanku Omerzuju na mariborskem okrajnem sodišču že nekaj časa sodijo zaradi obtožb o zalezovanju ženske iz Slovenske Bistrice, a se je doslej z različnimi manevri izmikal narokom. Foto: Pixabay

Stanku Omerzuju na mariborskem okrajnem sodišču že nekaj časa sodijo zaradi obtožb o zalezovanju ženske iz Slovenske Bistrice, a se je doslej z različnimi manevri izmikal narokom. Med drugim se je večkrat opravičil zaradi zdravstvenih razlogov, pozneje je zahteval izločitev sodnice, nato pa predsednika okrajnega in višjega sodišča v Mariboru ter celo sodnikov vrhovnega sodišča.

Sodnico Karmen Krajnc, ki vodi kazenski postopek proti njemu, potem ko mu je ni uspelo izločiti iz postopka, naj bi ovadil. Sodnica mu je preko sodnega kurirja večkrat zaman skušala vročiti vabila tudi takrat, ko je bil Omerzu na bolniški. Ko mu je vabilo na sojenje poslala v službo, je podrejenim prepovedal, da bi sprejeli pošto zanj, s čimer je verjetno zlorabil položaj.

Zaradi spornega ravnanja Omerzu od septembra lani ne sme opravljati sodniške službe in funkcije predsednika sodišča. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič ga je namreč, potem ga je disciplinska tožilka pri sodnem svetu obvestila, da so zoper Omerzuja uvedli disciplinski postopek, suspendiral.

Prejšnji minister za pravosodje Goran Klemenčič je ocenil, da je Omerzu s svojim ravnanjem krnil in zmanjševal ugled sodišča, ki mu predseduje, pa tudi ugled sodniške službe oziroma poklica, zato je zoper njega predlagal uvedbo disciplinskega postopka. Disciplinsko sodišče, ki je samostojno delovno telo v sodnem svetu, je, kot je poročala TV Slovenija, odločilo, da očitki niso utemeljeni.

Omerzu bi se moral na okrajnem sodišču po daljšem času znova oglasiti že prejšnji teden, a je bil narok, tako kot današnji, preklican. Sodnica ga je morala preklicati, ker se po treh tednih kazenski spis, ki ga je predala višjim sodnim inštancam, še vedno ni vrnil k njej. Za naslednji teden je Krajnčeva znova razpisala dva naroka.

Kako soditi sodniku