Policisti in kriminalisti so opravili več hišnih preiskav v Ljubljani in Murski Soboti. Foto: MMC RTV SLO
Policisti in kriminalisti so opravili več hišnih preiskav v Ljubljani in Murski Soboti. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Horvat
Nepravilnosti, ki naj bi jih zagrešil Horvat, napeljujejo na sum gospodarske kriminalitete in korupcije. Foto: MMC RTV SLO
Denar za Pomurje pod drobnogledom

V zgodnjih jutranjih urah so policisti in preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada preiskali prostore vlade in ministrstva za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, pa tudi več pisarn v Ljubljani in Murski Soboti, kjer so bili v prostorih nekdanje pisarne vladne službe za lokalno samoupravo. Na policiji so za MMC povedali, da so pridržali dve osebi.

Da se preiskava prostorov vladne službe za lokalno samoupravo in regionalni razvoj nanaša na postopke povezane z izvajanjem zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010 - 2015, je potrdil državni sekretar Bojan Suvorov, ki podrobnosti preiskave ni komentiral.

Izvajajo 13 hišnih preiskav
Z generalne policijske uprave so sporočili, da je policija izedla 13 hišnih preiskav, pri katerih je sodelovalo 68 kriminalistov in policistov. "Preiskujemo prostore sedmih fizičnih in štirih pravnih oseb, dvoje prostorov državnih organov in osem osebnih vozil," je pojasnil pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko.

Preiskovalci so preverjali sume storitve kaznivih dejanj pri izvedbi javnih naročil od konca leta 2009 do začetka leta 2011. "Dokončno škodo še ugotavljamo, ocenjujemo pa da presega milijon evrov," je pojasnil Črepinko.

Preiskava po devetih mesecih predkazenskih postopkov
Na policiji so še povedali, da: "V hišnih preiskavah, ki se izvajajo tako v zasebnih kakor tudi v službenih oziroma poslovnih prostorih, kriminalisti zbirajo obvestila zaradi suma organiziranega kriminala s področja gospodarske kriminalitete in korupcije." Preiskave so po pojasnilih policije del devetmesečnega predkazenskega postopka, ki ga usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu. Iskali so dodatne dokaze za potrditev suma nepravilnosti pri porabi proračunskih sredstev.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da so preiskovalci preiskavo izvajali tudi v prostorih državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Andreja Horvata. Dodali so še, da je Pahor sprejel odstop Horvata, ki mu ga je ta izročil v ponedeljek, in bo na četrtkovi seji vlade tudi razrešen.

Preiskava je potekala tudi v prostorih podjetja Pribinovina, ki se ukvarja s socialnim podjetništvom, in sicer s proizvodnjo in prodajo ekoloških živil, vodi pa ga Horvatov strankarski kolega iz vrst SD-ja, Goran Miloševič, je za TV Slovenija poročal Bojan Peček.

Miloševič in Horvat sta bila pridržana, Horvata pa so medtem izpustili.

Posle preiskovala tudi protikorupcijska komisija
Horvat je vodil projekt spodbujanja razvoja v Pomurju, ki sta mu vlada in parlament tudi s posebnim zakonom namenila razvojna sredstva. Marca so ga odstranili od projekta, saj so se pojavili sumi nepravilnosti in konflikta interesov v zvezi z javnimi naročili, preiskavo pa je uvedla protikorupcijska komisija.

Sporne so bile predvsem pogodbe s podjetjem Oikos za podporo pri pripravi projektov v Pomurju in s podjetjem Pristop za promocijo pomurske regije. Notranja revizija je odkrila, da za plačilo teh storitev v proračunu ni predvidenih sredstev.

Posli so tako že nekaj časa pod drobnogledom, zaradi domnevnih nepravilnosti pa se je Horvat tudi odpovedal mestu evropskega poslanca, ki bi ga moral zasesti po odstopu Zorana Thalerja. Premier Borut Pahor ga je obdržal kot državnega sekretarja, a ga je umaknil iz pomurskega projekta, pristojen pa je postal za preostala območja z razvojnimi izzivi regionalne in kohezijske politike.

Denar za Pomurje pod drobnogledom