NLB je kazensko ovadbo vložil sam. Foto: BoBo
NLB je kazensko ovadbo vložil sam. Foto: BoBo
Policija
Preiskovalci NPU-ja znova opravljajo hišne preiskave. Foto: BoBo
Spet preiskave v NLB-ju

Preiskovalci so danes na podlagi sodnih odredb opravili 11 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, pri katerih so iskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki utegnejo biti dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Prostost so začasno odvzeli trem osebam, a so vse že na prostosti, je v izjavi za medije povedal direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič.
Preiskave so sprožili na podlagi obvestila Komisije za preprečevanje korupcije o sumu storitve več kaznivih dejanj, nadaljevali so na podlagi lastne dejavnosti, sum kaznivega dejanja pa je naznanil tudi NLB.
Po poročanju Radia Slovenija, gre za sporno kreditiranje podjetja Oil Metal Company v lasti Samida Osmanovića in posle podjetja Montavar, ki ga je Osmanović prodal Goranu Mladenoviću. Pri tem naj bi bili neuradno vpleteni še Zoran Bizjak, ki je do konca aprila 2008 vodil družbo LHB Finance, ter Borut Ratej in Albin Turk, ki sta leta 2010 vodila mariborsko poslovalnico NLB. Vsem grozi do osem let zapora.

NLB: Ovadbo smo vložili mi
V Novi Ljubljanski banki pa so v sporočilu za javnost potrdili, da na več lokacijah v Ljubljani in Mariboru od jutranjih ur poteka preiskava. "Gre za primer, ki ga je iniciral NLB zaradi obstoja razlogov za sum kaznivih dejanj," še pravijo v banki in dodajajo, da v banki s preiskovalci popolnoma sodelujejo in jim dajejo "vso potrebno podporo pri njihovem delu".

Predsednik uprave NLB-ja Janko Medja je ob preiskavah dejal, da so v banki v zadnjih tednih okrepili sodelovanje z organi pregona, ki zdaj "poteka odlično", je poročal STA.

Primeri odkriti v Ljubljani in Mariboru
Predkazenski postopek poteka zoper pet fizičnih oseb, in sicer zoper direktorja podjetja iz Ljubljane, ki se je ukvarjalo z odkupom terjatev, dva direktorja regijske organizacijske enote oškodovane banke ter odgovorni osebi dveh podjetij iz Maribora, ki sta najeli več spornih posojil in jih nista nikoli odplačali.

Direktor regijske banke dovolil porabo sredstev
Prvo mariborsko podjetje je leta 2006 in 2009 pri banki najelo dva kredita v vrednosti po 4,8 milijona evrov brez zagotovitve ustreznih zavarovanj, ki ju ni nikoli odplačalo, poleg tega pa je podjetju nekdanji direktor regijske enote banke med januarjem 2007 in decembrom 2010 - v nasprotju s kreditno pogodbo - omogočil večkratno porabo sredstev iz kratkoročnega okvirno obnovljivega (revolving) kredita, prav tako brez ustreznih zavarovanj.

Drugemu mariborskemu podjetju pa je isti osumljeni nekdanji direktor regijske enote banke med aprilom in septembrom 2010 dovolil črpanje posameznih zneskov kredita do skupne vrednosti 25,5 milijona evrov, pa čeprav pogoji v kreditni pogodbi niso bili izpolnjeni. Predlagal je tudi odobritev kredita v vrednosti 5,6 milijona evrov, pri tem pa za zavarovanje predlagal hipoteko na občutno precenjeni poslovni stavbi v tujini. Podjetje kredita ni nikoli vrnilo in si tako pridobilo protipravno premoženjsko korist v vrednosti 3,6 milijona evrov.

Šlo naj bi za fiktivne terjatve
Nekdanji direktor ljubljanskega podjetja, ki se je ukvarjalo z odkupom terjatev, pa je med februarjem 2007 in junijem 2008 sklenil devet pogodb o odkupu terjatev v skupnem znesku 16,6 milijona evrov - zanje preiskovalci sumijo, da so fiktivne oz. izmišljene.

Spet preiskave v NLB-ju