V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno še, da je Gorše denar od prodaje terjatev, ki so bile del stečajne mase, nakazoval tudi v tujino. Foto: MMC RTV SLO
V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno še, da je Gorše denar od prodaje terjatev, ki so bile del stečajne mase, nakazoval tudi v tujino. Foto: MMC RTV SLO

Goršeta so točno opoldne spet pripeljali k preiskovalni sodnici koprskega sodišča. Zaslišanje je trajalo štiri ure, kar nakazuje na to, da se Gorše ni branil z molkom. Pripor je bil, skladno z zakonodajo, utemeljen z begosumostjo in ponovitveno nevarnostjo.
"Moja stranka je zagovor podala, gospod Gorše je zadeve jasno in prepričljivo pojasnil, pač kolikor je lahko, glede na to, da pri sebi ni imel dokumentov, ki so jih med hišno preiskavo zaplenili kriminalisti," je po zaslišanju povedal Goršetov zagovornik Mitja Jelenič.
Prepričan je, da za pregon ni utemeljenega suma:"Gre za konstrukt, ki temelji na krivi ovadbi nekoga, ki se počuti oškodovanega." Za pripor pa Jelenič ne vidi pogojev zanj, saj je Gorše "v suspenzu in zato nima več stečajnih spisov".
Na odreditev pripora se bo pritožil. "Dobil sem sklep o priporu brez obrazložitve, ki naj bi jo dobil naknadno. V dvajset letni karieri se mi je to zgodilo prvič," je ogorčen Jelenič. Specializirano državno tožilstvo, ki ima "roko" nad primerom je sicer že vložilo zahtevo za sodno preiskavo.
Soosumljenka že v priporu
Ob 14. uri so k preiskovalni sodnici pripeljali tudi soosumljenko, finančno svetovalko in nekdanjo stečajno upraviteljico Stajko Skrbinšek, ki je prav tako v pridržanju, in sicer na Igu. Sodnica je zoper njo prav tako odredila nadaljnji pripor.

Gorše je že od srede zvečer v pridržanju v prostorih lucijske policijske postaje. Pridržali so ga v okviru kriminalistične akcije, ko so opravili več hišnih preiskav, med drugim tudi njegovega doma in odvetniške pisarne. Sumijo ga goljufije, zlorabe položaja in pranja denarja v stečajnem postopku koprskega podjetja Hidro.

Goršeta so sicer že v četrtek zvečer privedli pred preiskovalno sodnico Tatjano Cvetičanin, a le za nekaj minut, da je ta lahko odredila sodno pridržanje, saj bi se zjutraj ob 6. uri izteklo 48-urno policijsko pridržanje.

Eugenija Carl, TV Slovenija