Policisti so iz prostorov MOL-a odnesli več škatel z dokumenti in nekaj računalnikov. Foto: BoBo
Policisti so iz prostorov MOL-a odnesli več škatel z dokumenti in nekaj računalnikov. Foto: BoBo
Zoran Janković
Zorana Jankovića so policisti okoli 6. ure zjutraj obiskali na domu, nato pa ga pospremili na sedež Mestne občine Ljubljana, kjer so preiskavo končali malo pred 15. uro. Foto: BoBo
Policija na MOL-u
Policisti in kriminalisti so izvajali 23 hišnih preiskav, nekaj jih je že končanih. Foto: BoBo

Pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Robert Črepinko je na tiskovni konferenci pojasnil, da v okviru predkazenskega postopka na območju policijskih uprav Ljubljana in Kranj skupaj s policisti in kriminalisti preiskujejo sume storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije.

"Danes kar 120 policistov in kriminalistov izvaja hišne preiskave v 23 sklopih, in sicer se izvajajo na devetih naslovih fizičnih oseb in na 14 naslovih pravnih oseb in drugih uradnih prostorih," je poudaril Črepinko. Pet preiskav še poteka.

Preiskujejo sume zlorabe položaja, goljufije, pranja denarja, ponarejanja ...
V preiskavi, ki jo usmerja specializirano državo tožilstvo, utemeljujejo sume storitve več kaznivih dejanj, med drugim tudi zlorabe položaja ali uradnih pravic, goljufije na škodo Evropskih skupnosti, nevestnega dela v službi, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja, ponareditve ali uničenja uradne listine ter sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Za ta dejanja je predpisana kazen tudi do osem let zapora, je pojasnil Črepinko.

Pridržali šest ljudi, enega (neuradno Jureta Jankovića) že izpustili
Policisti so pridržali šest ljudi, enega pa pozneje že izpustili. Pridržanje bo sicer trajalo tako dolgo, dokler bodo za to izpolnjeni zakonski pogoji. "Zaslišanja še ne potekajo," je dodal Črepinko. Policijske dejavnosti bodo potekale do večera, nato pa, je dejal Črepinko, bo sledilo "tisto najbolj zahtevno in mukotrpno delo", ko bodo pregledali zaseženo dokumentacijo.

Med pridržanimi naj bi sicer bili Jure in Damijan Janković, direktor Grepa Uroš Ogrin, Jankovićeva sodelavka Jadranka Dakić in lastnik Energoplana Zlatko Sraka. Jureta Jankovića in še enega izmed pridržanih so medtem že izpustili na prostost. Preiskovalci so že v jutranjih urah na domovih vseh omenjenih izvajali preiskave, nato pa so z njimi obiskali tudi mestno hišo, Stožice in Grep. Grep, ki je v lasti Energoplana in Gradisa skupine G, je namreč gradil športno-nakupovalni center Stožice.

Preiskava je po neuradnih informacijah povezana s projektom Stožice in odkupi zemljišč. Podjetje Grep naj bi namreč novembra 2010 od ljubljanske občine za gradnjo stadiona v Stožicah prejelo dobrih 11 milijonov evrov in avgusta lani še skoraj štiri milijone evrov. Del tega denarja pa naj bi se prek Electe prelil v KLM Naložbe, ki je v 62,5-odstotni lasti ljubljanskega župana. S tem denarjem pa naj bi se pozneje financiral nakup zemljišč v Bohinju.

Preiskava plod večmesečnega sodelovanja z Dursom in KPK-jem
NPU v omenjeni preiskavi sicer že več mesecev sodeluje z Davčno upravo RS, Uradom za preprečevanje pranja denarja in s Komisijo za preprečevanje korupcije. Vse dejavnosti že ves čas usmerja specializirano državno tožilstvo.

Črepinko je v izjavi za medije odgovoril tudi na očitke, da se preiskave izvajajo zelo pozno, glede na to, da se sumi o nepravilnostih pri financiranju Stožic že dalj časa pojavljajo v javnosti. "Vse kompleksne preiskave so seveda dolgotrajne. Policija je večkrat tarča očitkov, vendar pa je treba povedati, da slovenska zakonodaja postavlja zelo visoke standarde, da lahko policija državnemu tožilstvu in kasneje preiskovalnemu sodniku predlaga izvedbo hišnih preiskav," je poudaril kriminalist.