Za prenovo dvorca Betnava naj bi odgovorni neupravičeno dobili evropska sredstva. Foto: Arhitekturni muzej Ljubljana
Za prenovo dvorca Betnava naj bi odgovorni neupravičeno dobili evropska sredstva. Foto: Arhitekturni muzej Ljubljana

Januarja 2008 naj bi šest fizičnih oseb iz kroga Krekove družbe, mariborske nadškofije in njenih podjetji vložilo vsaka po 380.000 evrov v podjetje Betnava, ki je bilo ustanovljeno za obnovo istoimenskega dvorca. Maja 2008 je takratni mariborski nadškof Franc Kramberger podpisal poroštvene pogodbe, s katerimi je omenjena šesterica dobila posojila, s tem denarjem pa zaprosila in dobila odobrena evropska sredstva dva milijona evrov, je poročal Pop TV.

Na ministrstvo za gospodarstvo so tako pošiljali račune in ministrstvo jim je izplačevalo sredstva. A so pristojni po nadzoru ugotovili, da se je zgodila zloraba. Podjetje se je pri gradnji zapletlo z Vegradom in prenova dvorca se je ustavila, kljub temu pa so na ministrstvo za gospodarstvo še naprej prihajale izplačilne zahteve. Te so bile po besedah Marjana Hribarja z ministrstva "nerealne, neresnične in zavajajoče".

Podjetje Betnava naj bi zahtevalo denar za delo, ki sploh ni bilo opravljeno. Tako so na ministrstvo podali ovadbe odgovornih oseb in nadzornikov zaradi ponarejanja listin. Podjetje Betnava pa naj bi denar dolgovalo tudi bankam. Denarja za vračilo evropskih sredstev nimajo, država pa nima vzvodov, da bi ga izterjala. Ministrstvo je na sodišče lahko podalo le predlog za izvršbo premoženja.

Sodišče je izvršbo že odredilo. Čeprav je ministrstvo zahtevalo tudi prepoved razpolaganja s premoženjem, javno dostopni podatki kažejo, da je sodišče kljub odredbi dovolilo menjavo lastništva. 13. januarja letos so tako lastniki podjetja Betnava postali duhovniki v službi mariborske nadškofije, ki uradno nimajo premoženja, iz katerega bi se država lahko poplačala.