Policisti bodo zoper 30-letnika in 28-letnika podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja nasilništva. Foto: BoBo
Policisti bodo zoper 30-letnika in 28-letnika podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja nasilništva. Foto: BoBo

Kot so sporočili s PU-ja Koper, sta policista 16. novembra malo po 2. uri med nujno vožnjo proti Pivki na glavni cesti pri vasi Selce opazila moškega, ki je ležal na vozišču. Policista sta ga odnesla s ceste, mu dala prvo pomoč in nato poklicala nujno medicinsko pomoč iz Postojne, sama pa nadaljevala nujno službeno pot do Kala.

V Selce so medtem napotili drugo patruljo, ki je z zbiranjem obvestil ugotovila, da je na cestišču ležal pretepeni 24-letni Pivčan, ki se je v bližnjem gostinskem lokalu sprl z gosti. Reševalci so poškodovanega zaradi suma hudih poškodb odpeljali na travmatološki oddelek ljubljanskega kliničnega centra, kjer se je izkazalo, da je 24-letnik lažje poškodovan.

Postojnski policisti so še isto jutro opravili ogled kraja dogodka in zbrali informacije prič. Z njihovo pomočjo so v postojnski vojašnici ob pomoči vojaške policije identificirali udeležence.

Med popivanjem začeli razbijati kozarce
Na podlagi zbranih obvestil so ugotovili, da se je med 23. uro in polnočjo s kombiniranim vozilom Slovenske vojske v gostinski lokal v Selcah pripeljalo osem ljudi v civilnih oblačilih. V tem času je bilo v lokalu že nekaj drugih gostov, osmerica pa je naročila pijačo. Med popivanjem so nekateri med njimi začeli razbijati kozarce in se zapletli v prepir z gosti. Kljub temu jim je natakarica postregla še zadnjo pijačo, da bi lahko ob 2. uri zaprla lokal.

Medtem ko sta dva vojaka zapustila lokala, je preostalih šest v pritličju stanovanjske hiše, v kateri je lokal, vstopilo v kuhinjo, kjer so bili še trije ljudje. Eden izmed vojakov je s pulta vzel nož in se z njim "igral", vendar ni nikomur grozil.

Udaril tudi natakarico
Med zapuščanjem lokala je 24-letni Pivčan prisotnim v kuhinji namenil nekaj krepkih besed, zato sta 30-letni Mariborčan in 28-letni Kočevec stekla za njim iz lokala in ga po približno 100 metrih ujela na avtobusnem postajališču pri glavni cesti. Tam sta z njim fizično obračunala in se nato vrnila v gostinski lokal.

Ob vrnitvi v gostinski lokal je eden od njiju videl natakarico, kako v rokah drži telefon. Pristopil je do nje, jo z roko prijel za vrat, z drugo roko pa jo udaril v obraz in ji zagrozil, da ne sme klicati policije. Kmalu zatem se je osmerica s službenim kombijem odpeljala.

Policisti bodo dva vojaka, 30-letnega Mariborčana in 28-letnega Kočevca, kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma nasilništva in uvedli hitre postopke zaradi kršitve zakona o varstvu javnega reda in miru.

V Slovenski vojski so za STA pojasnili, da gre v omenjenem primeru za dva ločena postopka ugotavljanja krivde. Kazenski postopek vodita skladno s kazensko zakonodajo policija in tožilstvo. Slovenska vojska pa skladno z delovnopravno zakonodajo vodi disciplinski postopek. V postopku ugotavljajo okoliščine dogodka in morebitno disciplinsko odgovornost vpletenih, postopek pa še ni končan.