Štirje pridržani policisti so z Gruškovja. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Štirje pridržani policisti so z Gruškovja. Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Predpisi namreč državljanom tretjih držav bivanje v schengenskem območju omejujejo na 90 dni, v katerem koli obdobju 180 dni. Po besedah Franca Pavlina iz sektorja za notranje preiskave in integriteto so ljudje, ki so jim policisti nezakonito potrjevali potne liste, žige verjetno potrebovali zato, da jim ni bilo treba zapuščati schengena. Dobili so namreč potrdilo, da so območje za tri mesece zapustili in se vrnili nazaj.

Na policiji so do zdaj ugotovili, da je šlo za državljane iz BiH-a, Srbije in Makedonije, ki po Pavlinovih besedah najverjetneje na črno delajo v državah EU-ja, saj bi v nasprotnem primeru namreč imeli delovni vizum, ki omogoča normalno bivanje, zato potrebuje ustrezne žige, da jim ni treba zapustiti EU-ja.

Te jim je po dozdajšnjih ugotovitvah priskrbela organizirana mednarodna kriminalna združba, katere del je bilo tudi pet slovenskih policistov, ki bivajo na območju Policijske uprave Maribor. Tem so kurirji dostavljali potne liste, ki so jih policisti nato ožigosali z ustreznim datumom vhoda in izhoda iz schengenskega prostora ter jih prek kurirja vrnili.

Koruptivni policisti za denar žigosali potne liste

NPU potrdil pridržanja

V nekajmesečni preiskavi je v soboto več kot 50 policistov iz enot, pristojnih za notranjo varnost slovenske policije, torej NPU-ja in posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva (SDT) izvedlo zaključno preiskovalno akcijo, v sklopu katere so pri osumljencih opravili hišne preiskave in druga preiskovalna opravila – med drugim so eno hišno preiskavo opravili tudi na območju Avstrije.

V preiskavah so zasegli nekaj predmetov, s katerimi so bila izvrševana kazniva dejanja, med drugim 19 potnih listov, ki so bili pripravljeni za žigosanje, in 90.000 evrov gotovine. Vseh pet policistov in še enega človeka so pridržali. Po Pavlinovih besedah so trenutno v prostorih za pridržanje v Ljubljani in jih bodo še danes prepeljali na nadaljnja zaslišanja pred preiskovalnega sodnika na Ptuju.

Za zdaj lahko govorimo o 90.000 evrih, ki so jih zasegli med hišnimi preiskavami, ostalo pa je še stvar predkazenskega postopka, ki ga bo nadaljeval NPU, in najverjetnejše finančne preiskave, ki jo bo vodil posebni oddelek.

Franc Pavlin, sektor za notranje preiskave in integriteto

Koliko podkupnin so "zbrali"?

Koliko protipravne premoženjske koristi so si pridobili, po Pavlinovih besedah v tem trenutku še ni povsem znano. "Za zdaj lahko govorimo o 90.000 evrih, ki so jih zasegli med hišnimi preiskavami, ostalo pa je še stvar predkazenskega postopka, ki ga bo nadaljeval NPU, in najverjetnejše finančne preiskave, ki jo bo vodil posebni oddelek," je dejal Pavlin v izjavi za medije.

Vsem osumljenim policistom so danes zaradi kršitev pogodbenih obveznosti tudi izrekli in vročili sklep o prekinitvi delovnega razmerja. Po Pavlinovih besedah je od zaznave kaznivega dejanja do hišnih preiskav in pridržanja minilo nekaj mesecev, predkazenski postopek, ki ga vodi SDT, pa v tem trenutku še ni končan, saj še niso prijeli vseh članov kriminalne združbe.

Pavlin se je ob tem pohvalil, da so nedovoljeno početje policistov odkrili z lastno notranjo varnostno preiskavo, zaradi česa je mogoče "trditi, da imamo zagotovljen učinkovit sistem zagotavljanja notranje varnosti in da se pravilno odzivamo na tovrstne zlorabe". "V vsakem primeru je policija do zdaj že večkrat dokazala, da ni tolerantna do korupcijskih tveganj in zlorab uradnega položaja ter da v takih primerih tudi ostro ukrepa," je dejal.

Popolna avtomatizacija predvidoma 2022

Z Generalne policijske uprave so danes sporočili, da je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v omenjeni zadevi, odredila izredni strokovni nadzor, s katerim bodo preverili učinkovitost nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih.

Poudarili so, da se s podobnimi primeri ukvarjajo tudi nekatere druge države na zunanji schengenski meji. Tveganje za takšne zlorabe dovoljenega kratkoročnega bivanja v Evropski uniji bo sicer dokončno odpravljeno predvidoma leta 2022, ko nameravajo z novim sistemom povsem avtomatizirati preverjanje vstopa in izstopa potnikov.

Glede na naravo zlorabe so na policiji zagotovili, da so varnost schengenskega prostora vseeno v celoti ohranili. Da varnost omenjenega prostora ni ogrožena, je v izjavi za medije ocenil tudi Peter Skerbiš iz sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi. "Zlorabe so namreč odkrili prav mejni policisti na drugih mejnih prehodih," je poudaril.