Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je povedal, da je vrhovno sodišče njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo zaradi ponovitvene nevarnosti. Foto: BoBo
Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je povedal, da je vrhovno sodišče njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo zaradi ponovitvene nevarnosti. Foto: BoBo

V priporu ostajajo nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, Aleš Pangerc iz ljubljanskega podjetja Go Extra in Poljak Marek Andrzej Konfisz.

Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je povedal, da je vrhovno sodišče njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo zaradi ponovitvene nevarnosti. Dodal je, da je vrhovno sodišče pri Konfiszu ugotovilo kršitve pri odločitvi o priporu, kljub temu pa mu pripora ni odpravilo.

Tožilec za Tovšakovo zahteva "nesorazmerno visoko kazen"
Glede pogajanj s tožilcem zaradi kaznivega dejanja goljufije v višini 3,5 milijona evrov na škodo EU-ja v primeru, ki se nanaša na projekt Rimske terme, je Kanduti pojasnil, da sporazum o priznanju krivde za to kaznivo dejanje ni sklenjen - tožilec namreč za Tovšakovo predlaga nesorazmerno visoko kazen, medtem ko za druge soobtožene predlaga nizke kazni.

Tožilec Tovšakovi očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov - ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega jo obtožnica bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktoringdružbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.
Med obdolženimi so še nekdanji odgovorni nadzornik gradbišča Rimske terme Karel Bogatin, nekdanji vodja gradbene operative Vegrada Marjan Volmajer in družba Rimske terme v stečaju.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico vložilo oktobra lani, Vegrad pa je sodeloval pri prenovi Rimskih term, ki so bile zaprte od oktobra 1991 in so konec marca 2011 sprejele prve goste.