Foto: BoBo
Foto: BoBo

Francu Hlastanu očitajo, da je 3. decembra predlani ženo po burnem prepiru porinil na posteljo, ji na obraz potisnil vzglavnik, zavit v pvc-vrečko, z drugo roko pa jo je stiskal za vrat, dokler ni umrla.

Tožilstvo za omenjeno kaznivo dejanje predlaga pet let zapora, sodnik Martin Justin bo pred izrekom kazni zaslišal še sinova žrtve in obdolženega ter sodna izvedenca psihiatrične stroke.

Sodnik je ob sklepu, da sprejme obdolženčevo priznanje krivde, izpostavil, da ga sprejema zlasti na podlagi obdolženčevega zagovora pred preiskovalno sodnico, kjer je dejanje priznal in ga obžaloval. Takrat je opisal dogodek, ki ga potrjujejo tudi izpovedbe prič v preiskavi in sinov. "Iz izpovedbe enega od sinov sledi, da je ta slišal prepir, nato je vse potihnilo. Za tem ste prišli v spodnji prostor, mu povedali, da se je zgodilo nekaj, zaradi česar bo prišla policija, ki je kmalu za tem tudi prišla," je pojasnil sodnik.

Zaslišali bodo še druge

Okrožna državna tožilka Tina Sočan je na današnjem predobravnavnem naroku povedala, da v primeru priznanja krivde za Hlastana predlaga pet let zaporne kazni. Obdolženi je krivdo priznal, na naroku 22. julija pa bodo zaslišali še njegova sinova, ki bi lahko povedala več o razmerah v družini. Pričanje bo najverjetneje potekalo brez prisotnosti javnosti.

Pričal bo tudi psihiater izvedenec Peter Pregelj, ki je ocenil, da prištevnost obdolženega v času storitve kaznivega dejanja ni bila bistveno zmanjšana.

Na predlog zagovornika obdolženega, odvetnika Benjamina Peternelja, bo pričal tudi psihiater izvedenec Dragan Terzič. Ta je pripravil izvedensko mnenje o duševnem stanju in odvisnostih žrtve. Peternelj je izpostavil tudi odgovornost delodajalca umrle ter zdravstvenega sistema v tem primeru. Prepričan je, da so v službi morali vedeti za njeno odvisnost in so jo torej posredno podpirali.